Tisíce stúpencov opozície v Tirane opäť požadujú demisiu vlády

K násilným stretom polície s účastníkmi protivládnych demonštrácii došlo dnes opäť v albánskej metropole. Niekoľko tisíc stúpencov albánskej opozície sa v centre hlavného mesta pri ďalšom z rady protestov znovu dožadovali odstúpenia socialistickej vlády premiéra Ediho Ramu a vypísanie predčasných volieb.

16.03.2019 16:16
Albánsko Foto: ,
Snímka z protivládnych demonštrácií v albánskom hlavnom meste Tirana, 16. marec 2019
debata

Demonštráciu opäť viedli predstavitelia dvoch hlavných opozičných síl – Demokratickej strany Albánska (PPSH), na čele s predsedom Lulzimom Bashom, a Socialistického hnutia pre integráciu (LSI). Poslanci týchto strán vo februári zložili mandáty na protest proti údajne zločineckému charakteru vládnutia Ramu a jeho socialistickej strany. Pôvodný zámer zablokovať činnosť parlamentu, sa im však nepodaril.

„Toto je koniec zlodejov“, tlmočil jeden z transparentov hlavné heslo účastníkov dnešnej protivládnej akcie, ktorá sa najprv odohrávala okolo premiérovho sídla. Časť protestujúcich odstránila policajné zátarasy a obišla zozadu budovu s cieľom symbolicky Ramov úrad obkľúčiť. Policajti, ktorých bol na mieste ešte pred demonštráciou veľký počet, nezasiahli.

Neskôr sa demonštrácie presunuli na Skanderbegovo námestie k sídlu parlamentu. Tam sa časť protestujúcich pokúsila do budovy Ľudového zhromaždenia preniknúť. Zabránili tomu však policajné oddiely, ktoré použili slzný plyn, vodné delá i obušky.

Pri predchádzajúcich demonštráciách už k podobným násilným stretom došlo. Väčšinou sa časť dôrazných odporcov socialistického kabinetu snažila preniknúť do zakázaných priestorov a hádzala pritom na policajné kordóny rôzne predmety vrátane kamenia, na čo policajti reagovali použitím slzného plynu a obuškov.

Prívrženec opozície pózuje pred budovou... Foto: Reuters, Florion Goga
Albánsko Prívrženec opozície pózuje pred budovou albánskeho parlamentu počas protivládnych demonštrácií v Tirane 16. marca 2019

Opozícia zatiaľ nereagovala na výzvy Európskej únie a Spojených štátov, aby sa jej poslanci vrátili do Ľudového zhromaždenia a to i napriek tomu, že jej taktika zablokovať takto zákonodarný zbor zatiaľ nebola úspešná. Vládnuca Socialistická strana Albánska (PPSH) disponuje v 140 člennom parlamente nadpolovičnou väčšinou 74 kresiel.

Podľa spravodajského serveru Balkan Insight 11 z uvoľnených mandátov už prevzali iní kandidáti opozičných strán, a to v súlade so systémom uzavretých kandidátskych zoznamov. Podľa tohto systému sú uvoľnené miesta v parlamente automaticky ponúkané kandidátom na ďalších miestach volebného zoznamu príslušnej strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Albánsko #Edi Rama