Irán poslal amerického námorného veterána na 10 rokov do väzenia

Veterán amerického námorníctva Michael White zadržiavaný v Iráne bol odsúdený na desať rokov väzenia za urážku iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a za umiestnenie súkromnej fotografie na sociálnu sieť. Uviedol to podľa denníka The New York Times právnik Whiteovej rodiny.

16.03.2019 21:47
debata (15)

Štyridsaťšesťročný White je podľa denníka prvým Američanom uväzneným v Iráne od nástupu Donalda Trumpa do funkcie prezidenta Spojených štátov. White bol zadržaný vlani v júli, keď cestoval za svojou iránsku priateľkou. Podľa rodiny mal platné vízum a jeho jediným cieľom bolo navštíviť ženu, do ktorej sa zamiloval.

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Iránom sa znovu zhoršili, keď prezident Trump vlani odstúpil od jadrovej dohody svetových mocností s Iránom z roku 2015 a znovu na túto krajinu uvalil sankcie. V dohode, ktorú uzavrel za USA predchádzajúci prezident Barack Obama, sa Irán zaviazal obmedziť jadrový program výmenou za zrušenie s ním spojených sankcií.

White sa narodil v Kalifornii a v americkom námorníctve slúžil 13 rokov. Iránske úrady zatiaľ k jeho obvineniam neposkytli žiadne podrobnosti. Americké ministerstvo zahraničia sa teraz podľa právnika rodiny snaží zistiť, či tieto obvinenia neboli politicky motivované, napísala agentúra Reuters.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Alí Chameneí #Michael White