Na Novom Zélande začali pochovávať obete piatkovej masakry v mešitách

Stovky ľudí zišli sa v stredu na prvých pohreboch obetí streľby v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande. Informovala o tom agentúra AP.

20.03.2019 06:28 , aktualizované: 10:18
Nový Zéland, mešity, streľba Foto: ,
Zdravotníci odvážajú zraneného z mešity 15. marca 2019 v novozélandskom meste Christchurch.
debata (12)

Pohreby prvých dvoch obetí – 44-ročného muža a jeho 15-ročného syna – sa konali na mestskom cintoríne, na mieste vyhradenom osobitne pre pochovávanie podľa moslimského rítu. V tejto lokalite pochovajú aj mnohé ďalšie spomedzi 50 obetí. Niektoré telá však prepravia a pochovajú v ich vlasti, uviedli novozélandské ú­rady.

Podľa AP príbuzní už netrpezlivo čakajú na vydanie tiel obetí. Podľa moslimských zvyklostí totiž telo po smrti treba umyť a pochovať čo najrýchlejšie.

V prípade masových vrážd v Christchurchi, ku ktorým došlo minulý piatok, však polícia najskôr musí ukončiť identifikáciu tiel.

Podľa policajného komisára Mika Busha polícia identifikovala a príbuzným vydala telá 21 obetí. Agentúra AP okrem toho uviedla, že polícia nateraz oficiálne zverejnila prvých päť mien spomedzi celkovo 50 obetí streľby v mešitách v Christuchurchi. Ide o piatich mužov, ktorí prišli o život pri streľbe v mešite Al Noor.

Podľa správ z utorka večera v nemocničnej starostlivosti po útokoch zostáva 30 zranených. Stav deviatich z nich označujú lekári za kritický. V kritickom stave do nemocnice v Aucklande previezli štvorročné dievčatko. V rovnakej nemocnici je hospitalizovaný aj jej otec. Jeho stav je stabilizovaný.

Obyvatelia mesta Christchurch naďalej prinášajú kvety, pohľadnice s odkazmi či hračky k pamätníkom vytvoreným spontánne v blízkosti oboch mešít, ktoré sa minulý piatok stali terčmi útokov 28-ročného austrálskeho pravicového extrémistu Brentona Tarranta.

Tarrant plánoval ďalší útok

Strelec plánoval útok aj na ďalšom mieste. V stredu sa tak vyjadril komisár novozélandskej polície Mike Bush s tým, že polícia je presvedčená, že ho zastavili skôr, ako mohol zaútočiť na treťom mieste. Vzhľadom na aktívne vyšetrovanie ale nemohol povedať viac. V 74-stranovom manifeste, ktorý zverejnil pred útokom, obvinený Austrálčan Brenton Tarrant uviedol, že napadne mešity v Christchurchi a jednu v meste Ashburton, ak sa tam dostane.

Bush zároveň poskytol nové informácie o policajnom zásahu. Ako uviedol, policajti narazili do podozrivého na ceste a zatkli ho 21 minút po prvom núdzovom telefonáte a nie po 36 minútach, ako sa uvádzalo skôr. Komisár tiež informoval, že agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vycestovali na Nový Zéland, aby pomohli pri vyšetrovaní.

Tarrant predstúpi pred súd najbližšie 5. apríla. Momentálne je na samotke vo väzení Christchurchi.

TV Pravda: Útok na Novom Zélande: Pre teroristov je to vojna, hovorí poľský expert GLOBSEC-u Kacper Rekawek (vysielané 15.3.2019)

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #útok na mešity na Novom Zélande