Odklad rozhovorov s Kosovom môže viesť k destabilizácii západného Balkánu, tvrdí Vučič

Neobnovenie rozhovorov medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzájomných vzťahov by mohlo viesť k destabilizácii západného Balkánu, ktorý sa stále zotavuje z vojen z 90. rokov. Vyhlásil to vo štvrtok srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

21.03.2019 18:45
SERBIA-KOSOVO/VUCIC Foto: ,
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučič
debata (4)

Kosovo s prevažne etnicky albánskym obyvateľstvom vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť od Srbska, pričom tento krok uznali Spojené štáty a väčšina členských krajín EÚ. Nezávislosť Kosova však neuznalo Srbsko ani jeho spojenec Rusko. Na dodržiavanie mieru v Kosove stále dohliada približne 4000 vojakov Severoatlantickej aliancie.

„Každý jeden deň odkladu môže vytvoriť podmienky, v ktorých by jediná iskra mohla podpáliť celý región. Toto by Západ mal vedieť,“ uviedol Vučič. „Ak sa niekto zahráva s národnými náladami, ide o nebezpečnú situáciu,“ dodal.

Priština v reakcii na úsilie Belehradu zabrániť, aby sa Kosovo stalo súčasťou medzinárodných organizácií, uvalila 100-percentné clo na tovar dovážaný zo Srbska.

Srbskú ekonomiku by to mohlo stáť ročne 600 miliónov eur – približne 0,4 percenta HDP. Srbsko požaduje za obnovenie dialógu zrušenie cla – tento krok podporujú aj USA a EÚ.

Ako by vyrovnanie mohlo vyzerať, nie je jasné, píše Reuters. Vučič i kosovský prezident Hashim Thaci však vyslovili myšlienky o „úprave hraníc“ alebo „delimitácii“ – analytici tieto výrazy interpretujú ako výmenu územia.

Západ vníma integráciu celého Balkánu do EÚ a NATO ako spôsob zachovania regionálnej stability.

„Náš vstup do Európskej únie závisí od dialógu s Prištinou, ako aj od toho, či budeme schopní dosiahnuť dohodu,“ povedal Vučič. Srbský prezident očakáva od Nemecka, Francúzska a EÚ väčšiu aktívnosť pri procese vyjednávania.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #Kosovo #Aleksandar Vučič