V štáte New York vyhlásili v súvislosti s osýpkami výnimočný stav

Zástupcovia Rockland County v americkom štáte New York vyhlásili výnimočný stav v súvislosti so šírením osýpok. Deťom, ktoré neboli očkované, pritom zakázali zdržiavať sa na verejných priestranstvách. Doteraz zaregistrovali 153 potvrdených prípadov nakazenia.

27.03.2019 09:20 , aktualizované: 11:24
debata (22)

Na základe deklarácie, ktorá by mala byť v platnosti najmenej 30 dní, má každá osoba mladšia ako 18 rokov, ktorá neabsolvovala očkovanie proti osýpkam, zakázaný vstup na verejné priestranstvá. Zákaz by sa mal týkať okrem iného aj nákupných centier, škôl a reštaurácií.

Za porušenie nariadenia, ktoré bude trvať 30 dní, môžu udeliť pokutu 500 dolárov (v prepočte približne 440 eur) a tiež maximálne šesť mesiacov za mrežami. BBC informuje, že podľa novín The New York Times osýpky zasiahli najmä ultra-ortodoxnú židovskú komunitu. Predtým hlásili šírenie osýpok aj v štátoch Washington, Kalifornia, Texas a Illinois.

Hoci trestom za porušenie tohto nariadenia môže byť až šesť mesiacov odňatia slobody, šéf miestnej samosprávy vyhlásil, že okres nebude jeho dodržiavanie aktívne presadzovať. „Nebudeme toto nariadenie aktívne presadzovať a ani príslušníci bezpečnostných zložiek nebudú od ľudí vyžadovať preukázanie ich očkovacích preukazov. To by bolo absurdné,“ vyhlásil Day. Dodal však, že rodičia, ktorí toto nariadenie porušia, „môžu čeliť právnym následkom“.

Michael Sussman, advokát zastupujúci rodičov 44 miestnych nezaočkovaných detí, vyhlásil, že zváži možnosť napadnutia predmetnej deklarácie právnou cestou.

„Je to iracionálne. Chcú trestať ľudí, ktorí nemajú chorobu, namiesto toho, aby dali do karantény nakazené osoby,“ vyhlásil v tejto súvislosti Sussman.

Okres Rockland momentálne zažíva najdlhšiu epidémiu osýpok v štáte New York od roku 2000, keď bolo toto ochorenie v Spojených štátoch vyhlásené za oficiálne eliminované. Pre zastavenie šírenia osýpok je podľa odborníkov nutná miera vakcinácie na úrovni 92–95 percent. V Rocklande, ktorý má približne 300 000 obyvateľov, je pritom proti osýpkam momentálne zaočkovaných len 72,9 percenta osôb mladších ako 18 rokov.

Počet očkovaných v USA klesá, rodičia sa pritom odvolávajú na filozofické a náboženské dôvody. Veria tiež informáciám, že očkovanie môže u detí spôsobiť autizmus. „Nebudeme nečinne sedieť, zatiaľ čo naše deti sú ohrozené. Toto je kríza v oblasti verejného zdravia a je čas na spustenie alarmu,“ vyhlásil zástupca Rockland County Ed Day.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #osýpky #Rockland County