Na základe už uzavretých zmlúv môžu prísť do Venezuely ďalší ruskí vojaci

Námestník venezuelského ministra zahraničných vecí Yván Gil nevylúčil príchod ďalších ruských vojakov do Venezuely. Zdôraznil však, že ich prítomnosť v tejto juhoamerickej krajine súvisí s už uzavretými zmluvami o vojensko-technickej spolupráci medzi Moskvou a Caracasom a nie s obavami z americkej intervencie. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Interfax.

04.04.2019 20:00
VENEZUELA-POLITICS/ Foto: ,
Ilustračné foto
debata (80)

„Skupina vojenských špecialistov sa tu nachádza na základe zmlúv a dohôd o vojensko-technickej spolupráci tak, ako sme už dávnejšie povedali, a bude u nás tak dlho, ako to bude potrebné,“ vyhlásil Gil v rozhovore pre Interfax, pričom dodal, že neexistujú žiadne pevné termíny pobytu týchto špecialistov v krajine.

„Bude to závisieť od ich povinností. Naisto pribudnú aj ďalšie misie, avšak všetky budú realizované na základe tých dohôd, ktoré už v oblasti bezpečnosti existujú,“ povedal námestník ministra.

Venezuelský diplomat ďalej zdôraznil, že pobyt ruských vojakov vo Venezuele nie je zárukou toho, že USA nepristúpia k intervencii. „Myslím, že garanciou toho, že Spojené štátny nebudú vo Venezuele intervenovať, sú venezuelský ľud a vláda, ktorá je pripravená chrániť mier,“ dodal.

Dve lietadlá ruských vzdušných síl pristáli v sobotu 23. marca vo venezuelskom hlavnom meste Caracas a na ich palubách sa nachádzalo takmer 100 ruských vojakov, napísali už skôr mieste médiá.

„Podieľajú sa na plnení dohôd v oblasti vojensko-technickej spolupráce,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Biely dom už v tejto súvislosti varoval Rusko a ďalšie krajiny podporujúce vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura, že ak budú do Venezuely vysielať vojakov či vojenskú techniku, USA to budú považovať za „priame ohrozenie“ bezpečnosti tohto regiónu.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #ruská armáda