Netanjahu so spojencami zrejme vytvorí silnú vládu, no hrozí mu stíhanie

Izraelské médiá označujú premiéra Benjamina Netanjahua za víťaza predčasných volieb, ktorý bude zostavovať budúci vládu.

10.04.2019 06:17 , aktualizované: 10:08
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Veľkoplošný plagát Benjamina Netanjahua v Tel Avive. Parlamentné voľby v Izraeli sa uskutočnia už tento utorok.
debata (5)

Na sčítanie ešte zostáva niekoľko percent hlasov, ale na výsledku to zrejme nič nezmení. Podľa denníka The Jerusalem Post vznikne kabinet, ktorý ustojí obvinenia z korupcie, ktoré by mohol proti Netanjahuovi vzniesť generálny prokurátor Avichaj Mandelblit. Netanjahuova strana Likud a jej spojenci získajú dohromady 65 zo 120 mandátov a Netanjahu už sľúbil, že vládu zostaví rýchlo.

Mandelblit vo februári oznámil, že plánuje premiéra obviniť z korupcie a podvodu. Odporučila to polícia, ktorá sa zaoberala troma kauzami spojenými s premiérom. Obvineniam bude predchádzať výsluch ministerského predsedu. Detaily obvinenia prokurátor dosiaľ nezverejnil, ale podľa The Jerusalem Post by sa mohli prvé informácie o jeho obsahu objaviť už dnes, po voľbách. Očakáva sa, že k výsluchu Mandeblit predvolá Netanjahua v júli a rozhodnutie o konečnom obvinení potom padne o šesť mesiacov.

To, že v prípade obvinenia nebudú požadovať, aby Netanjahu odstúpil, pred voľbami dali jasne najavo strany Likud, ultrakonzervatívna strana Šas a blok Jednotný judaizmus tóry, Pravicový zväz a Židovský domov, ktoré podľa predbežných výsledkov dajú dohromady 61 kresiel. Predpokladá sa, že do koalície bude prizvaná aj strana Kulan, ktorá získala štyri až päť kresiel, avšak pred voľbami oznámila, že v prípade premiérovho obvinenia z vlády odíde.

Netanjahu bol premiérom tri roky od roku 1996 a potom súvisle od roku 2009, takže ak sa ním stane znovu, prekoná v júli dobu, počas ktorej slúžil v čele vlády zakladateľ štátu David ben Gurion.

Polícia navrhla Netanjahua stíhať v troch kauzách, v ktorých ide o úplatkárstvo, korupciu, podvod a zneužitie dôvery. Netanjahu vinu odmieta a tvrdí, že ide o politický hon.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #benny ganc