Británia dostala pol roka, aby doriešila brexit. Môžete ho zrušiť, odkázal Britom Tusk

Britská premiérka Theresa Mayová súhlasila s flexibilným odkladom brexitu do 31. októbra, na ktorom sa počas nočného bruselského rokovania zhodli lídri 27 krajín Európskej únie. Oznámil to vo štvrtok predseda Európskej rady Donald Tusk.

10.04.2019 20:50 , aktualizované: 11.04.2019 07:10
Mayová, Tusk, Merkelová, Belgicko EÚ Brexit Summit Foto: ,
Na snímke sprava nemecká kancelárka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej rady Donald Tusk na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli 10. apríla 2019.
debata (50)

„Znamená to ďalších šesť mesiacov pre Britániu, aby našla najlepšie možné riešenie,“ napísal Tusk na twitteri po rokovaní s Mayovou.

Ak britský parlament schváli dohodu o vystúpení, odíde krajina z únie skôr, povedal novinárom Tusk. Britov vyzval, aby získaný čas nepremárnili. „V tomto období bude ďalší postup úplne v britských rukách,“ vyhlásil Tusk. Britská strana podľa neho môže nielen ratifikovať zmluvu, ale tiež prehodnotiť celú svoju stratégiu okolo brexitu. To by mohlo viesť k zmenám politickej deklarácie popisujúcej spoločnú predstavu budúcich vzťahov, ale nie k zmene v texte samotnej dohody o usporiadanom britskom odchode, uviedol predseda Európskej rady. Pripomenul, že až do konca októbra má tiež Británia stále možnosť svoju žiadosť o odchod úplne stiahnuť.

„Británia bude ďalej úprimne spolupracovať ako plnoprávny členský štát so všetkými právami a ako blízky priateľ a dôveryhodný spojenec,“ dodal Tusk. Závery stretnutia zdôrazňujú, že Británia by sa v čase, keď je stále členom únie, mala snažiť napomôcť dosahovať ciele EÚ a vyhnúť sa krokom, ktoré by ich mohli ohroziť, predovšetkým pri svojej účasti na rozhodovaní v únii.

Zostávajúcich 27 krajín EÚ, Európska komisia a ďalšie inštitúcie únie sa budú na diskusie súvisiace so situáciou po britskom odchode schádzať separátne, teda bez britskej účasti. Na tlačovej konferencii po summite to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prirovnal k rokovaniu euroskupiny, teda samostatným schôdzkam ministrov financií krajín EÚ, ktoré používajú euro.

Írsky premiér Leo Varadkar na twitteri opísal ďalšie časti nočnej dohody. EÚ27 sa podľa neho k dianiu okolo brexitu vráti na riadnom summite koncom júna a ak Británia neusporiada na konci mája eurovoľby, odíde brexitom bez dohody k dátumu 1. jún.

Varadkar sa domnieva, že odklad dáva Británii čas na dohodu medzi vládou a opozíciou a na ratifikáciu dohody o usporiadanom odchode: „Je to tri roky od referenda a myslíme si, že je na čase, aby sa Británia rozhodla.“

Briti môžu odísť aj skôr

Premiérka Mayová na záver summitu zdôraznila, že Británia môže EÚ opustiť skôr ako 31. októbra, ak parlament schváli dohodu s EÚ. Vylúčené podľa nej nie je ani to, že Británia nakoniec z EÚ odíde ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať medzi 23. a 26. májom.

Britská premiérka tiež uznala, že mnoho ľudí je „obrovsky frustrovaných“ z toho, že požiadala o ďalší odklad. „Nepredstieram, že najbližších pár týždňov bude ľahkých, alebo že existuje jednoduchá cesta z patu v parlamente, ale máme ako politici povinnosť nájsť spôsob, ako naplniť demokratické rozhodnutie z referenda, zabezpečiť brexit a posunúť našu krajinu vpred,“ povedala Mayová.

Dohoda je kompromisom medzi požiadavkou väčšiny krajín, ktoré chceli brexit odložiť až o rok, a niekoľkých štátov na čele s Francúzskom, ktoré presadzovali čo najkratšie predĺženie britského členstva v EÚ. Francúzsky prezident Emmanuel Macron pri odchode novinárom povedal, že nočná dohoda je „najlepší možný kompromis“. Dvadsaťsedmička podľa neho udržala jednotu, Británia dostala čas na schválenie rozvodovej dohody a podarilo sa tiež zabezpečiť hladké fungovanie únijných inštitúcií.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorila na záverečnej tlačovej konferencii o „veľmi intenzívnom, veľmi dobrom večeri“, ktorý ukázal jednotu Európskej únie.

Pellegrini: Vďaka novému odkladu sa summity budú venovať aj inej agende

Premiér Peter Pellegrini priznal, že kompromisný návrh o novom dátume pre brexit sa nerodil ľahko, a pre TASR potvrdil, že počas rokovaní boli najmenej dva názorové tábory, pričom Slovensko a všetky krajiny V4 stáli za návrhom o čo najdlhší odklad brexitu.

„Očakávame, že do definitívneho rozhodnutia o brexite sa bude Británia správať zodpovedne ako člen EÚ a nebude komplikovať fungovanie Únie, ak ešte bude niekoľko mesiacov jej členom,“ upozornil. Sú totiž obavy, že Británia by počas tohto obdobia mohla komplikovať rozhodovací proces EÚ. „Ak bude tento záväzok zo strany Británie dodržaný, tak by sme mohli všetko dobre zvládnuť,“ uviedol.

Vďaka novému odkladu sa podľa Pellegriniho lídri európskej dvadsaťsedmičky budú môcť už zaoberať inou agendou než prevažne len odchodom Británie z EÚ.

Podľa jeho slov by sa mal „problémom Európy a jej budúcnosti“ venovať už najbližší júnový summit EÚ, na ktorom síce lídri majú posúdiť stav vecí týkajúcich sa brexitu, ale táto otázka už nebude hlavnou témou summitu.

„Prestáva nás už baviť, že každý summit je venovaný z väčšej časti brexitu a opomíname hovoriť o ďalších agendách, ktoré máme na stole. Preto ten júnový summit, ktorý bude štandardný a bude sa venovať celej škále tém, bude sa len okrajovo venovať tomu, aby sme si povedali určitú správu o aktuálnom stave (Británie),“ povedal po skončení mimoriadneho summitu.

Podľa Pellegriniho slov na júnovej schôdzke lídri najmä zhodnotia, v akom stave Británia je, či sa zúčastnila eurovolieb a „či stále je alebo nie je členskou krajinou alebo je už v tom tranzitnom prechodnom období“, ale prevažne sa budú venovať svojej agende, ktorá sa vďaka diskusiám o brexite dostala do úzadia.

Témami tejto agendy sú podľa jeho slov debata o rozpočte, respektíve viacročnom finančnom rámci, ale napríklad aj definícia priorít Únie na nasledujúce obdobie.

„Na nasledujúcich desať rokov… ako sa má Únia vyvíjať, ako má reagovať na globálne trendy, aby si zachovala svoje miesto v tejto modernej, meniacej sa dobe. Aby sme nezaostávali v konkurencies­chopnosti za Spojenými štátmi, rýchlo rastúcou Čínou a postupne – síce v niekoľkoročnom závese – aj za Indiou, ktorá začína predstavovať takisto veľký ekonomický priestor,“ uviedol slovenský premiér. Práve takýmto témam sa podľa neho Únia musí venovať, aby si zachovala „konkurencies­chopnosť a rast“.

„Toto sú veci, o ktorých by sme radšej hovorili, a nie venovali do druhej rána čas na diskusiu o brexite a v skutočnosti hľadali len dátum, na ktorom sme sa o druhej ráno dohodli,“ uzavrel.

Pellegrini po skončení summitu v Bruseli odletel naspäť do Bratislavy, pričom vládnym špeciálom zviezol rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, ktorý po prílete do slovenskej metropoly odišiel do svojej vlasti v sprievode ochranky.

Nebolo to po prvýkrát, čo Pellegrini viezol Kurza v slovenskom vládnom špeciáli. Dvojica takto spoločne letela už na februárový summit krajín Európskej únie a Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorý sa konal v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

Rakúsko žiadne vládne špeciály nemá, pričom kancelár do rôznych destinácií obvykle lieta linkovými letmi, objasnila hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková. V oboch uvedených prípadoch podľa jej slov Kurz využil slovenskú výpomoc.

Mayová hovorila viac ako hodinu

Viac ako hodinu trvalo v utorok večer vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorá na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli vysvetľovala svojim kolegom z ostatných 27 krajín únie, ako si predstavuje ďalší postup okolo britského odchodu z únie. Potom Mayová miestnosť opustila a jej druhú žiadosť o odklad brexitu riešili šéfovia štátov a vlád dvadsaťsedmičky počas pracovnej večere.

Podľa dobre informovaných zdrojov ČTK neprinieslo Mayovej vystúpenie zásadné prekvapenie a prezidenti a premiéri ako podklad na diskusiu dostali novú verziu návrhu záverov. V nej sa okrem iného zdôrazňovalo, že Británia sa v čase odkladu brexitu zdrží „všetkých opatrení, ktoré by mohli ohroziť dosiahnutie cieľov“ EÚ, najmä pri účasti na jej „rozhodovacích procesoch“.

zväčšiť Slovenský premiér Peter Pellegrini (šiesty... Foto: TASR/AP, Olivier Hoslet
Belgicko EÚ Brexit Summit Pellegrini Macron Brusel Slovenský premiér Peter Pellegrini (šiesty vľavo v pozadí), francúzsky prezident Emmanuel Macron (siedmy vľavo v pozadí) a ďalší lídri EÚ diskutujú na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli 10. apríla 2019.

Viacero členských krajín EÚ, ktorých lídri vystúpili summite, bolo za dlhý odklad vystúpenia Veľkej Británie z EÚ tak, ako to navrhoval predseda Európskej rady Donald Tusk. Ten už niekoľko dní presadzoval návrh, aby únia odobrila odklad brexitu na celý rok – s tým, že Londýn by mohol v rámci tohto intervalu vystúpiť z únie aj skôr, ak by chcel a bol by na to už pripravený.

Tajani: Účasť vo voľbách do EP nemôžu Briti vnímať ako hru

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý tradične „otvára“ rokovania premiérov a prezidentov EÚ, počas tlačovej konferencie ešte pred rozhodnutím zdôraznil, že akýkoľvek ďalší odklad dátumu brexitu „nesmie umožniť opätovné otvorenie dohody o brexite“. S odkazom na májové eurovoľby odkázal Britom, že účasť vo voľbách do europarlamentu nemôžu vnímať ako „hru“ alebo si robiť posmech z tejto európskej inštitúcie.

„V parlamente chceme mať istotu. Nebudeme akceptovať záujmové hry, ktoré by sa diali na úkor občanov. Budeme mimoriadne rozhodní, či už voči Spojenému kráľovstvu alebo Európskej rade,“ spresnil Tajani.

Tajani tiež varoval, že treba predísť tomu, aby budúci britskí europoslanci mohli spôsobiť nejaké škody EP, čo podľa neho znamená, že britská strana musí poskytnúť záruky. Neposkytol však detaily o tom ako by takéto záruky mohli vyzerať.

„Musíme sa najprv od Britov dozvedieť, čo chcú. Chcú viac času na rozhodovanie, referendum, nové voľby či stiahnutie článku 50? EÚ nevyzvala Britov na odchod. Z našej strany nie je žiadny tlak, je to slobodné rozhodnutie tejto krajiny,“ odkázal Tajani do Londýna.

Zareagoval aj luxemburský premiér Xavier Bettel, ktorý zopakoval dôležitosť účasti Británie na eurovoľbách. „Nemôžete byť jednou nohou dnu a jednou nohou von,“ opísal situáciu, ktorá by nastala ak Británia neopustí EÚ do termínu eurovolieb (23.-26. máj).

Merkelová: Únia má aj iné problémy ako brexit

Účasť Spojeného kráľovstva na májových voľbách do EP je kľúčová. Uviedla na summite nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Pre mňa je veľmi dôležité, aby sa Británia pripravila na účasť v eurovoľbách,“ povedala kancelárka. Pred novinármi zdôraznila, že týmto spôsobom by bolo zaručené fungovanie inštitúcií EÚ.

Šéfka nemeckej vlády tiež poznamenala, že na utorňajšom rokovaní v Berlíne ju Mayová ubezpečila, že bude spolu s opozíciou naďalej hľadať cestu zo súčasnej ťažkej situácie, ktorá nastala po tom, čo jej dohodu o vystúpení z únie britský parlament tri razy odmietol. „Vláda zastáva názor, že by sme obom stranám mali dať primerané množstvo času,“ povedala Merkelová, podľa ktorej podobné rozhovory si vyžadujú vytrvalosť a pripravenosť na kompromis.

Merkelová ešte pred rozhodnutím summitu naznačila, že únia má aj iné problémy ako brexit a nemôže si dovoliť sústavne sa venovať len kríze v Londýne. „Predĺženie by malo byť také krátke, ako je len možné, ale malo by nám súčasne poskytnúť istý pokoj, aby sme sa tou istou témou nezaoberali každé dva týždne,“ zdôraznila. „Som za to, ak sa pre to nájde široká väčšina, aby sme termín brexitu mohli predĺžiť o viacero mesiacov,“ dodala s tým, že záležitosť by sa nemala zbytočne preťahovať a až sa Británia rozhodne, bude môcť ihneď odísť.

Tusk: Sú časy, keď potrebujete času dať čas

Chaotické vypadnutie Británie z únie, aké by ju čakalo už o polnoci z piatka na sobotu na základe podmienok, na ktorých sa uzniesol predchádzajúci summit EÚ pred troma týždňami, si nik neželá. Ortieľ by mal byť preto podľa predpokladov kladný. Naznačil to aj predseda Európskej rady Donald Tusk, keď na twitteri poznamenal: „Sú časy, keď potrebujete času dať čas.“

Francúzsko chcelo kratší odklad

Mayová v stredu v Bruseli lídrom ostatných 27 krajín EÚ zdôvodnila žiadosť o už druhý odklad brexitu tým, aby britský parlament stihol ratifikovať dohodu o vystúpení, a to podľa možnosti už pred 22. májom, aby sa Británia nemusela zúčastniť na nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Jej časový odhad však väčšina partnerov považovala za neopodstatnene optimistický, preto sa nepredpokladalo, že by dvadsaťsedmička akceptovala dátum 30. júna, ktorý navrhla ako posledný termín.

Niektoré krajiny, predovšetkým Francúzsko, ale tlačili na kratší odklad. Dôvodom sú obavy súvisiace s hladkým fungovaním EÚ, v ktorej by Británia ako „krajina na odchode“ stále zotrvávala ako plnoprávny člen a mohla tak ovplyvňovať aj rozhodovanie o budúcnosti únie.

Slovensko na summite zastupoval premiér Peter Pellegrini. Podľa neho je Slovensko ochotné poskytnúť Londýnu čas navyše, chce však vidieť konkrétne kroky a opatrenia, ktoré plánuje Británia do ďalšieho dátumu odchodu urobiť. Premiér očakával náročnú diskusiu, pričom tvrdí, že tvrdý odchod Británie si reálne nikto z európskych lídrov neželá.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #summit EÚ #Brexit