Izrael vyhostil šéfa pobočky Human Rights Watch

Súd v Izraeli dnes v odvolacom konaní nariadil deportáciu miestneho šéfa organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Američan Omar Shakir bol súdne vyhostený už vlani, ale proti rozsudku sa odvolal. Izrael ho obviňuje z podpory hnutia ktoré sledovalo bojkot Izraela, čo Shakir odmieta.

16.04.2019 22:01
debata (15)

Súd v Jeruzaleme dnes Shakirovo odvolanie zamietol a dal mu na opustenie územia čas do 1. mája.

Izrael v roku 2017 prijal zákon, ktorý môže cudziemu občanovi zakázať vstup do krajiny, ak je podozrivý, že vyzýva na bojkot Izraela. Shakir pracoval pre pobočku HRW pre Izrael a Palestínu od roku 2016.

Izraelské médiá dnes informovali o ďalšom prípade amerického občana, ktorý mal problémy pre svoje názory. Americká Židovka Laura Mandelová sa musela pri odlete na Ben Gurionovom letisku podrobiť podľa médií ponižujúcej bezpečnostnej prehliadke. Do lietadla potom mohla nastúpiť, ale bez svojich osobných vecí. Mandelová je členkou vedenia organizácie The Abraham Initiatives, ktorá sa zasadzuje za rovnosť Arabov a Židov v izraelskej spoločnosti.

Keď prišla na prehliadku pred odletom do San Franciska, dostala ako všetci otázku, prečo bola v Izraeli. Jej odpoveď, v ktorej sa priznala k práci pre svoju organizáciu, viedla k dlhému výsluchu, pri ktorom okrem iného padla otázka, „prečo sa americká Židovka stará o arabsko-židovské vzťahy“. Po dvojhodinovom výsluchu jej Izraelčania zhabali počítač, lieky a ďalšie osobné veci. Boli naložené do nákladného priestoru napriek jej protestom, že chce mať tieto veci pri sebe na palube.

The Abraham Initiatives má pracovisko v New Yorku, Londýne a v izraelskom Lode. Skúsenosť Mandelovej organizácia označila za dôsledok stále nepriateľskejšieho politického prostredia v Izraeli. Ktokoľvek, kto má styky s Arabmi, je vraj v Izraeli považovaný za potenciálnu hrozbu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #vyhostenie #Human Rights Watch