Exprezident Peru García zomrel v nemocnici po tom, ako sa strelil do hlavy

Bývalý peruánsky prezident Alan García zomrel v stredu v nemocnici, kam ho previezli po tom, ako sa vo svojom dome v peruánskej metropole Lima postrelil do hlavy. S odvolaním sa na vyhlásenie exprezidentovej strany - Americkej revolučnej ľudovej aliancie (APRA) - o tom informovala agentúra AFP.

17.04.2019 17:21 , aktualizované: 18:21
debata (6)
Bývalý peruánsky prezident Alan García. Foto: SITA/AP, Karel Navarro
Alan García Bývalý peruánsky prezident Alan García.

García sa do hlavy postrelil v stredu práve v čase, keď sa ho polícia chystala zatknúť v súvislosti s rozsiahlou korupčnou kauzou.

„Alan García zomrel, nech žije APRA,“ uviedol generálny tajomník strany Omar Quesada.

Správu o úmrtí Garcíu následne potvrdil aj súčasný peruánsky prezident Martín Vizcarra. Podľa agentúry AP uviedol, že 69-ročný García skonal v stredu po tom, ako sa v Úrazovej nemocnici Casimira Ullou v Lime podrobil chirurgickému zákroku.

Podľa údajov AP bol na Garcíu vydaný zatykač v súvislosti s podozrením, že prijal nezákonnú platbu od brazílskeho stavebného koncernu Odebrecht. Exprezident prijatie takýchto peňazí popieral. García čelil vyšetrovaniu v prípade úplatkov, ktoré boli údajne vyplatené počas výstavby limského metra v rokoch 2006 – 2011, keď bol tento politik pri moci.

Zdatný rečník García, ktorý stál desiatky rokov na čele kedysi mocnej strany Apra bol v čase svojho prvého prezidentského funkčného obdobia nacionalistom, ale potom sa stal zástancom voľného trhu.

Stavebná firma Odebrecht figuruje v centre obrieho korupčného škandálu v Brazílii, v roku 2016 ale vyšlo najavo, že podplácala vysokých politikov vo viac ako desiatke krajín Latinskej Ameriky. V Peru čelia podozreniu z prijímania úplatkov od nej všetci prezidenti, ktorí stáli na čele krajiny od roku 2001.

Vlani García požiadal o politický azyl Uruguaj, keď mu bolo zakázané opustiť Peru v obave, že ujde alebo bude mariť vyšetrovanie. Uruguaj jeho žiadosť odmietol.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Peru #samovražda