ZDF: Babiš zarába peniaze politikou a zaplietol sa do podvodu

Český premiér Andrej Babiš zarába peniaze politikou a nechal zmeniť pravidlá týkajúce sa európskych fondov tak, aby z toho ťažil Agrofert, tvrdí reportážna a investigatívna relácia nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF - ZDFzoom. O kauze Čapí hnízdo, kvôli ktorej polícia navrhla Babiša obžalovať, hovorí ako o podvode.

18.04.2019 06:59
Belgicko EÚ Brexit summit / Andrej Babiš Foto: ,
Na snímke český premiér Andrej Babiš
debata (3)

„Česko, Maďarsko a Rumunsko majú niečo spoločné – dostávajú miliardy z Bruselu. Ich mocní tieto peniaze využívajú na svoje účely, často na úkor základných európskych hodnôt. Tak ako Andrej Babiš,“ konštatuje v stredu odvysielaná relácia ZDFzoom.

Muž, ktorému sa niekedy hovorí český Trump, podľa nej hrá dvojakú úlohu – jednak šéfa vlády, ktorý utvára rámcové pravidlá, a jednak podnikateľa, ktorý ich následne využíva.

„Babiš stojí za množstvom firiem a EÚ ich podporuje miliónmi eur,“ pripomína ZDFzoom, podľa ktorej sa za čas, čo je miliardár vo vláde, takmer zdvojnásobil príjem Agrofertu z európskych fondov.

Kým v roku 2014 predstavoval 42 miliónov eur, v roku 2017 to už bolo 82 miliónov eur. Veľké firmy dostávali podľa relácie stále viac peňazí z dotačných zdrojov, s ktorými pritom EÚ počíta pre menšie spoločnosti.

„Všetko legálne, i preto, že sa Babiš postaral o to, aby sa zmenili pravidlá,“ tvrdí ZDF, podľa ktorej český premiér „zarába peniaze politikou“. S kritikou českého premiéra v reportáži vystupuje napríklad jeho bývalý námestník na ministerstve financií Lukáš Wagenknecht alebo Milan Eibl z protikorupčnej organizácie Transparency International.

Spoločnosť Agrofert, ktorá je teraz vo správnom fonde, ktorého jediným beneficientom je Babiš, sa odmietla vyjadriť a Babiš sám na žiadosť na rozhovor s televíziou nereagoval.

Európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger, ktorý minulý rok platby z európskych fondov Agrofertu pozastavil sa v relácii vyjadril, že ľudia na podobných pozíciách ako Babiš sa podľa neho musia vyhnúť konfliktu záujmov.

Reportáž tiež krátko pripomína kauzu Čapí hnízdo, keď konštatuje, že „ešte ako podnikateľ bol Babiš zapletený do škandálu s podvodom“. „Babiš predstieral, že hotel (Čapí hnízdo) je samostatnou malou firmou, ale v skutočnosti patril k jeho obrovskému firemnému impériu Agrofert,“ tvrdí investigatívna relácia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #Andrej Babiš #Agrofert #ZDF