Severná Kórea vyzvala Južnú Kóreu, aby ignorovala tlak USA a pokračovala v spolupráci

Severná Kórea (KĽDR) v sobotu vyzvala Južnú Kóreu, aby ignorovala tlak zo strany USA a posunula sa dopredu v oblasti spolupráce medzi oboma Kóreami. Informovala o tom agentúra Jonhap.

27.04.2019 15:37
kim Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un
debata (18)

USA vyvíjajú výrazný tlak na Južnú Kóreu, aby vzťahy medzi Kóreami nepredstihli vzťahy Washingtonu s KĽDR, informoval úrad v Pchjongjangu, ktorý má na starosti záležitosti so Soulom.

Juhokórejský prezident Mun Če-in v sobotu vyjadril optimizmus, že Severná a Južná Kórea dosiahnu „neodvolateľný mier“ a vzájomnú prosperitu na základe dohody, ktorú pred rokom uzavrel so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

Lídri týchto dvoch krajín sa koncom apríla minulého roka na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom dohodli na zastavení všetkých „nepriateľských akcií“ medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950–1953 a predložiť mierovú zmluvu.

Jednotlivé body dohody sa podľa slov Mun Če-ina napĺňajú jeden po druhom. Prezident poukázal na to, že obe krajiny odstránili z demilitarizovanej zóny (DMZ) hliadkovacie stanovištia a pokračujú aj v odstraňovaní ďalších pozostatkov vojny.

Vyjadrenia Mun Če-ina podľa Jonhapu prišli v čase narastajúceho napätia zo stagnujúcich rozhovorov o denuklearizácii a z pomalého pokroku v oblasti hospodárskej spolupráce medzi oboma Kóreami.

Kritici liberálneho prezidenta v súvislosti s jeho prístupom k Pchjongjangu spochybňujú záväzok KĽDR k denuklearizácii najmä po tom, ako sa februárový summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a Kim Čong-unom skončil bez uzavretia dohody.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #mier #Južná Kórea