Irán by pod tlakom USA mohol odstúpiť od zmluvy o jadrových zbraniach, tvrdí Zaríf

Odstúpenie od medzinárodnej Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) je pre Irán jednou z "početných možností" po tom, ako Spojené štáty sprísnili sankcie voči Teheránu. Uviedol to iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, ktorého v nedeľu citovali štátne médiá.

28.04.2019 11:23
Iran North Korea Foto: ,
Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zaríf
debata (4)

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom vzrástlo, odkedy vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani odstúpila od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a začala voči islamskej republike znova stupňovať sankcie, pripomína v správe agentúra Reuters.

Tento mesiac Spojené štáty zaradili iránske elitné Revolučné gardy na svoj zoznam teroristických organizácií a pod hrozbou sankcií žiadajú všetky krajiny, aby zastavili nákup iránskej ropy.

„Islamská republika má na výber početné možnosti a predstavitelia krajiny ich zvažujú… odstúpenie od NPT je jednou z nich,“ citovala Zarífa štátna televízna a rozhlasová spoločnosť IRIB.

Irán už v minulosti pohrozil odstúpení od tejto zmluvy zameranej na zastavenie šírenia jadrových zbraní, keď Trump zrušil účasť USA na dohode Teheránu zo svetovými veľmocami z roku 2015. Signatármi tzv. jadrovej dohody sú tiež Rusko, Čína, Nemecko, Británia a Francúzsko.

Teherán pohrozil aj odstúpení od tejto dohody, pokiaľ európske veľmoci nedosiahnu, aby mala naďalej ekonomický prínos pre Irán.

Európske krajiny zapojené do dohody uviedli, že pomôžu svojim firmám obchodovať s Iránom, ak sa bude držať dohodnutých podmienok, Teherán však kritizuje podľa svojho názoru pomalý pokrok v otázke sľubovaného platobného mechanizmu pre iránsko-európsky obchod.

„Európania mali rok, ale, žiaľ, nepodnikli žiadne praktické opatrenia. Očakávame, že preukážu, že to tak nie je, a nemyslím si, že im zostáva veľa času,“ povedal Zaríf pre IRIB.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadrová dohoda