Izrael si pripomína šesť miliónov obetí holokaustu

Ľudia v Izraeli si vo štvrtok uctievajú pamiatku šesť miliónov židov, ktorí prišli o život počas holokaustu, informovala agentúra DPA. Život na uliciach sa zastavil na dve minúty, počas ktorých sa rozozvučali sirény.

02.05.2019 11:27
Izrael / holokaust / spomienka / Foto: ,
Na snímke izraelskí vojaci a návštevníci stojaci pred pamätníkom obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme 2. mája 2019.
debata (20)

Počas 24 hodín izraelská televízia a rádio vysielajú len obsah súvisiaci s holokaustom – okrem spravodajstva. Spomienkové akcie sa konajú po celej krajine.

Premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok zúčastnil na slávnosti kladenia vencov v areáli jeruzalemského pamätníka holokaustu Jad vašem. Mená obetí budú nahlas prečítané v izraelskom parlamente Kneset.

Netanjahu a izraelský prezident Reuven Rivlin sa na hlavnej slávnosti v stredu v noci vo svojich príhovoroch vyjadrili o antisemitizme.

„Európu dnes znova prenasleduje duch minulosti,“ povedal Rivlin a dodal, že nad Európou sa vznášajú myšlienky nadradenosti, národnej čistoty, xenofóbie a očividného antisemitizmu zľava aj sprava.

„Radikálna pravica, radikálna ľavica a radikálny islam sa zhodnú len v jednom: v nenávisti k židom,“ povedal Netanjahu.

Táto nenávisť sa prejavuje v útokoch na veriacich v synagógach, uviedol Netanjahu v súvislosti s nedávnymi útokmi v USA.

Šiesti preživší holokaustu po príhovoroch zapálili pochodne v spomienke na obete. Podľa izraelského ministerstva financií žije v krajine viac ako 210.000 ľudí, ktorí holokaust prežili. OSN vyhlásila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január; v Izraeli si ho však pripomínajú v 27. deň mesiaca nisan, keď vrcholilo povstanie vo varšavskom gete.

Deň spomienok na obete šoa (holokaustu), nazývaný hebrejsky Jom ha-šoa, patrí k najvážnejším v izraelskom kalendári.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #spomienka na obete holokaustu