Guaidó vyzval na demonštrácie pri armádnych základniach

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó vyzval svojich priaznivcov, aby sa v sobotu zhromaždili pri hlavných vojenských základniach v krajine. Cieľom demonštrácií je presvedčiť armádu, aby sa pridala na stranu politika uznávaného viac ako 50 krajinami za dočasného prezidenta Venezuely. Podľa prezidenta Nicolása Madura, ku ktorému je vedenie vojska lojálne, je armáda pripravená na akcie "zradcov a pučistov".

03.05.2019 12:04
Venezuela / Juan Guaidó / Foto: ,
Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó
debata (23)

V krajine, ktorá v súčasnosti prežíva ťažkú politickú a ekonomickú krízu, sa tento týždeň rozhoreli nové násilné protesty potom, čo Guaidó vyzval armádu a ľud k zvrhnutiu Madurovej vlády. Pri stretoch demonštrantov a prorežimných síl zomreli najmenej štyria ľudia a niekoľko stoviek bolo zranených.

Guaidó vo štvrtok obyvateľov Venezuely vyzval k pokojným demonštráciám pri hlavných vojenských základniach, „aby (vojaci) začali konať v súlade s ústavou“. Predseda parlamentu ovládaného opozíciou sa v januári vyhlásil za prezidenta s odvolaním sa na ústavu, ktorá mu túto právomoc dáva v prípade, že je prezidentom nelegitímne zvolený človek.

Maduro vlani obhájil prezidentský mandát vo voľbách, ktoré boli podľa jeho oponentov zmanipulované a ktorých sa preto opozícia nezúčastnila.

„Tento boj vyhráme, lebo sa nám podarí docieliť, aby sa zbrane neobrátili proti ľudu,“ napísal vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter Guaidó.

Maduro, pre ktorého je podpora armády na zotrvanie pri moci kľúčová, predniesol v rovnaký deň ďalší z radu verejných prejavov pred nastúpenými armádnymi jednotkami.

„Áno, sme v plnom boji, musíme udržiavať najvyššiu bojovú morálku, aby sme odzbrojili všetkých zradcov, všetkých pučistov,“ vyhlásil venezuelský prezident pred takmer 5000 vojakmi zhromaždenými na hlavnej vojenskej základni Fort Tiuna v Caracase.

Guaidó na dnešok zvolal po celej krajine zhromaždenia, na ktorých budú priaznivci opozície preberať jednotný postoj a ďalší postup v snahe odstrániť prezidenta Madura, ktorého označujú za „uzurpátora moci“.

Ich cieľom je usporiadanie slobodných volieb, čo má podporu desiatok krajín vrátane Spojených štátov, ktorých vláda nevylúčila ani možný vojenský zásah v tejto juhoamerickej krajine.

Rusko, resp. Čína naopak pevne stoja za Madurom. Moskva varovala Washington pred akoukoľvek vojenskou intervenciou. O situácii vo Venezuele budú na budúci týždeň rokovať ministri zahraničných vecí oboch krajín Mike Pompeo a Sergej Lavrov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó