Voliči trestali za brexit

Anglickí voliči vytrestali dve najväčšie politické strany vládnych konzervatívcov a opozičných labouristov za brexit. Konzervatívci aj labouristi, ktorí sú rozpoltení v postoji k brexitu, utrpeli v miestnych voľbách v Anglicku veľké straty. Naopak, najvýraznejšie sa posilnili strany, ktoré sú jasne proti brexitu - liberálni demokrati a zelení. V miestnych zastupiteľstvách bude tiež podstatne viac nezávislých poslancov. Straty utrpeli aj nacionalisti zo strany UKIP.

03.05.2019 15:01 , aktualizované: 18:00
theresa mayová Foto: ,
Voliči podľa premiérky Mayovej obom stranám jednoznačne odkázali, aby doviedli brexit do konca.
debata (14)

Miestne voľby v Anglicku a Severnom Írsku boli prvými voľbami, v ktorých sa ukázal postoj voličov k politike konzervatívnej vlády a hlavnej opozičnej strany, najmä k otázke odchodu Británie z EÚ.

Konzervatívcom neveria, labouristov odmietajú

„Voliči vyslali jasný signál, že už neveria konzervatívcom, ale odmietajú aj labouristov, keďže tí kľučkujú pri veľkej otázke dňa: brexite,“ vyhlásil po zverejnení prvých výsledkov šéf liberálnych demokratov Vince Cable. Pripomenul, že ich strana sa posilnila nielen v obvodoch, kde Briti v referende hlasovali proti brexitu, ale aj tam, kde predtým prevážili stúpenci brexitu. Narástli v mestách aj na vidieku. „Každý hlas pre liberálnych demokratov je hlasom za zastavenie brexitu,“ citovala BBC šéfa liberálnych demokratov, ktorí v týchto voľbách získali viac, ako sami očakávali.

Vládni konzervatívci, ktorí stratili najviac, pripúšťajú, že voličov ovplyvnil postoj k brexitu. Premiérka Theresa Mayová, ktorej sa stále nepodarilo presvedčiť parlament, aby schválil dohodu o brexite, a preto bol brexit odložený, si výsledok vysvetľuje tým, že voliči chcú, aby konzervatívci a labouristi dosiahli dotiahli brexit do konca. Konzervatívni stúpenci brexitu však Mayovú vinia zo zlyhania a časť z nich ju nepriamo vyzýva na odstúpenie.

„Ľudia, ktorí hlasovali za zotrvanie v EÚ, nás vinia z toho, že odchádzame, a ľudia, ktorí hlasovali za brexit, nám zas vyčítajú, že sme stále neodišli,“ povedal Tim Warren, jeden z neúspešných kandidátov konzervatívcov v miestnych voľbách. Analytik John Curtice však pre BBC upozornil, že konzervatívci stratili najviac vo svojich baštách, ktoré však hlasovali proti brexitu.

Corbyn pripustil, že voličov ovplyvnil brexit

Aj šéf labouristov Jeremy Corbyn pripustil, že voličov ovplyvnila otázka brexitu. Práve Corbynov nejasný postoj k brexitu a odmietanie podpory pre druhé referendum je sklamaním pre mnohých voličov labouristov. Niektorí na sociálnych sieťach priznali, že aj keď zvyčajne volia labouristov ako odporcovia brexitu teraz po prvý raz volili liberálnych demokratov alebo zelených. Ale Corbyn, podobne ako Mayová, svoj postoj nemení. Opäť zopakoval, že chce spojiť stúpencov a odporcov brexitu za riadený odchod z EÚ.

Oficiálne výsledky volieb v Severnom Írsku sa pre komplikovanosť systému očakávali až v sobotu.

Británia sa však pripravuje na ešte väčší celonárodný test postoja k EÚ – voľby do Európskeho parlamentu. Eurovoľby, na ktorých sa napriek chystanému brexitu, zúčastní aj Británia (ak dovtedy parlament neschváli dohodu o brexite, čo je nepravdepodobné), považuje politológ Timothy Garton Ash za v podstate ďalšie referendum o brexite. „Je to kľúčová šanca ukázať politikom, čo si myslíme o odchode z EÚ,“ napísal Ash pre denník Guardian. Proeurópsky zmýšľajúci ľudia by podľa neho v týchto voľbách mali voliť strany, ktoré žiadajú druhé referendum o brexite.

V eurovoľbách kandiduje aj známy euroskeptik

V eurovoľbách bude kandidovať aj nová proeurópska strana Change UK. Tú vytvorilo 11 poslancov z radov labouristov aj konzervatívcov, ktorí odmietli lavírovanie svojich strán v postoji k brexitu. Do kampane v eurovoľbách sa na druhej strane vrhol aj známy euroskeptik Nigel Farage, ktorý roky loboval za odchod Británie z EÚ, neskôr opustil UKIP a teraz založil Stranu brexitu. O hlasy sa však budú uchádzať aj národné strany Škótska a Walesu, ktoré sú proti brexitu. Aj preto bude podľa analytika výsledok eurovolieb v Británii nezvyčajne pestrý. „Očakávam, že 23. mája zistíme, že tu máme viac ako troch významných hráčov (konzervatívcov, labouristov a liberálnych demokratov),“ povedal Curtice pre BBC.

Brexit mal pôvodne nastať o polnoci z 29. na 30. marca. Termín sa však už dva razy odložil – na aprílovom summite EÚ sa rozhodlo, že Británia má na schválenie dohody o brexite alebo nájdenie iného riešenia čas do konca októbra.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit