V Deň víťazstva majú žlté vesty zákaz vstupu na Champs-Élysées

Aktivisti protivládneho hnutia žltých viest majú od polície zákaz vyskytovať sa v oblasti triedy Champs-Élysées, keď sa tam v stredu budú konať spomienkové podujatia pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

07.05.2019 20:27
žlté vesty / protest / Foto: ,
Velenie parížskej polície uviedlo, že žlté vesty majú zákaz narušiť slávnostné obrady, ktoré sa 8. mája budú konať pri Víťaznom oblúku a na triede Champs-Élysées.
debata (4)

Velenie parížskej polície uviedlo, že žlté vesty majú zákaz narušiť slávnostné obrady, ktoré sa 8. mája budú konať pri Víťaznom oblúku a na triede Champs-Élysées.

Očakáva sa, že počas osláv konca druhej svetovej vojny v Európe a porážky nacistického Nemecka francúzsky prezident Emmanuel Macron v sprievode čestnej stráže prejde po Champs-Élysées a položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka nachádzajúcemu sa spolu s Večným ohňom pod Víťazným oblúkom.

Tento pamätník v uplynulých týždňoch prešiel renováciou po tom, ako ho počas jednej z demonštrácií žltých viest vlani v decembri poškodili maskovaní vandali.

Posprejovali vtedy múry i steny, tyčami a kladivami poškodili viacero sôch zo súsoší i basreliéfy a z malého múzea, ktoré sa v objekte nachádza, odcudzili vystavené memorabílie. Uhasili aj večný oheň. Podľa agentúry AFP vandali takto napáchali škody za 1,2 milióna eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Žlté vesty