Ozbrojenci z Talibanu zaútočili v Kábule, zomrelo desať ľudí

Ozbrojenci z radikálneho hnutia Taliban dnes zaútočili na kancelárie americkej humanitárnej organizácie v Kábule. Následné boje s afganskými bezpečnostnými zložkami trvali viac ako šesť hodín a zomrelo pri nich najmenej desať ľudí, z toho päť útočníkov, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra.

08.05.2019 15:38 , aktualizované: 20:01
afganistan, výbuch, vojak, kábul Foto: ,
Člen afganských bezpečnostných zložiek hliadkuje po útoku na ulici Kábulu.
debata

Pri explóziách a prestrelkách boli poškodené alebo zničené desiatky automobilov a obchodov a tiež niekoľko budov a nad oblasťou sa vznášal hustý dym. Podľa vyhlásenia ministerstva sú medzi obeťami štyria civilisti a jeden policajný dôstojník. Ďalších 24 ľudí utrpelo zranenia. Či sú medzi mŕtvymi alebo zranenými aj cudzinci, zatiaľ nie je jasné.

Boje skončili potom, čo príslušníci afganských síl zabili všetkých päť útočníkov. „Z oboch budov v areáli bolo evakuovaných 200 ľudí,“ dodalo afganské ministerstvo. Útok mieril na americkú humanitárnu organizáciu Counterpart International. Ihneď ho odsúdil okrem iného americký veľvyslanec v Afganistane Johan Bass. Uviedol, že ozbrojenci napadli organizáciu, ktorá pomáha miestnym komunitám, organizuje semináre pre novinárov a celkovo podporuje obyvateľov Afganistanu.

Podľa hovorcu Talibanu radikáli na organizáciu zaútočili, pretože sa podieľa na „škodlivých aktivitách Západu“ v krajine. Taliban síce rokuje so Spojenými štátmi o ukončení bojov, zároveň ale stupňuje svoje útoky, poznamenala agentúra Reuters. Minulý týždeň skupina odmietla výzvu afganského prezidenta a amerického splnomocnenca k vyhláseniu prímeria.

Hnutie Taliban, ktoré v roku 2001 zvrhla medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi, bojuje proti cudzím vojskám v Afganistane a snaží sa odstrániť Západom podporovanú afganskú vládu. Kábulský kabinet má pod kontrolou stále menšiu časť afganského územia. Podľa správy, ktorú na konci januára zverejnil úrad amerického osobitného generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu (SIGAR), držala afganská vláda asi 54 percent zo 407 okresov. Zvyšok Afganistane je buď pod priamou kontrolou Talibanu, alebo sa oň bojuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #teroristický útok #Kábul