Rusko si pripomenulo výročie konca vojny tradičnou prehliadkou

Rusko si tradičnou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve pripomenulo 74. výročie porážky nacistickej tretej ríše v druhej svetovej vojne. Defilé 13 000 vojakov z tribúny sledoval prezident a najvyšší veliteľ Vladimir Putin, zo zahraničných hostí bol podľa ruských médií prítomný prvý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Leteckú časť prehliadky ruské velenie pre nepriaznivé počasie zrušilo.

09.05.2019 10:37 , aktualizované: 16:46
Rusko Vojenská Prehliadka Foto: ,
Príslušníci čestnej stráže pochodujú na vojenskej prehliadke pri príležitosti 74. výročia víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája 2019.
debata (432)

Putin v prejave k zhromaždeným vojskám obvinil nemenované štáty, že o hrdinoch východného frontu „nehanebne klamú“ svojim deťom. „Dnes vidíme, ako v mnohých štátoch vedome skresľujú vojnové udalosti a povyšujú na modly prisluhovačov nacistov, ako nehanebne klamú svojim deťom a zrádzajú svojich predkov,“ vyhlásil ruský prezident.

Rusko bude podľa Putina pokračovať v posilňovaní svojej brannej moci, zostáva však otvorené „spolupráci s ostatnými krajinami v boji s terorizmom, extrémizmom a neonacizmom“. Podľa ukrajinských novinárov ruský prezident povedal, že k porážke nacizmu neoceniteľným spôsobom prispeli aj „starobylé ruské mestá,“ medzi ktorými menoval tiež Kyjev.

V čele kolóny vojenských vozidiel vošiel na Červené námestie historický tank T-34, za ktorým sa okolostojacim predstavili dobové americké tanky M3 Lee a Sherman, ktoré boli počas vojny nasadené na východný front v rámci americkej vojenskej pomoci. Potom už nasledovala moderná vojenská technika vrátane mobilných medzikontinen­tálnych balistických rakiet Jars, tankov T-14 Armata, obrnených transportérov Bumerang alebo protiraketových striel S-400 a Buk-M.

Príslušnícíi čestenej stráže pochodujú na...
Ruský prezident Putin na vojenskej prehliadke.
+5Vojenská prehliadka v Moskve, 9. mája 2019.

Medzi novinkami tohtoročnej prehliadky boli nové obrnené osobné automobily Aurus, ktoré od minulého roka používajú najvyšší predstavitelia Kremľa vrátane Putina a ministra obrany Sergeja Šojgua.

Deň víťazstva, ktorý Rusi na rozdiel od väčšiny Európy oslavujú 9. mája, si okrem Moskvy pripomenuli obyvatelia mnohých ďalších ruských miest. Súčasťou osláv je aj akcia zvaná Nesmrteľný pluk, v ktorej ulicami miest pochodujú ľudia s portrétmi svojich blízkych, ktorí padli alebo boli zranení počas druhej svetovej vojny. V moskovskom pochode, do ktorého sa podľa organizátorov vydalo okolo milióna ľudí, hodlá podľa Kremľa kráčať aj Putin s portrétom svojho otca, ktorý za vojny bojoval a bol zranený pri Leningrade.

Oslavy výročia vojnového víťazstva sa konali aj na Ukrajine, kde občanov v posolstve pozdravil odstupujúci prezident Petro Porošenko. „Na rozdiel od Moskvy nehodláme privatizovať spoločné víťazstvo všetkých krajín protihitlerovskej koalície. Nikto nemá právo monopolizovať víťazstvo nad nacizmom a zneužívať toto víťazstvo ako analógiu svojej imperiálnej politiky,“ uviedol ukrajinský prezident.

Pripomienka výročia víťazstva nad nacizmom má na Ukrajine v porovnaní s Ruskom výrazne odlišný charakter. V krajine je zakázané využívať komunistickú symboliku, podľa agentúry Unian je zmyslom ukrajinských osláv „naprávať historické mýty vytvorené sovietskou a ruskou propagandou“. Oslavy sa obmedzujú na pietne akcie na cintorínoch a pri vojenských pamätníkoch, vojenská prehliadka ich súčasťou nie je.

Danko: Putinovi som sa poďakoval za oslobodenie Slovenska a snahu o dialóg

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa počas štvrtkovej vojenskej prehliadky v Moskve pri príležitosti výročia ukončenia druhej svetovej vojny stretol s najvyššími ruskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Danko tiež hovoril s premiérom Dmitrijom Medvedevom, predsedníčkou Rady federácie Valentinou Matvijenkovou či ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

VIDEO: Záber z vojenskej prehliadky, na ktorej sa zúčastnil aj Andrej Danko. Pozrite si, ako si v 55 sekunde podáva ruku s Vladimírom Putinom.

„V mene Slovenskej republiky a slovenských občanov som sa poďakoval prezidentovi Putinovi za to, že sme boli oslobodení ich starými rodičmi a rodičmi. Poďakoval som sa mu aj za to, čo všetko robí pre dialóg na vyriešenie akýchkoľvek problémov,“ povedal na brífingu Danko, ktorý sa na vojenskej prehliadke na Červenom námestí zúčastnil ako jediný z predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie.

Pripomenul, že Rusi oslavy Dňa víťazstva vnímajú emocionálne a zastúpenie Slovenska si všimli okrem najvyšších politických predstaviteľov aj predstavitelia ekonomickej sféry, napríklad Gazpromu. „Verím, že to zužitkujeme aj v júni na podnikateľskej misii,“ dodal.

Danko podľa vlastných slov v rozhovore s Putinom zašpásoval, že by mohol prísť na Slovensko, ak sa Rusko dostane do finále majstrovstiev sveta v hokeji.

Lavrov podľa Danka onedlho navštívi Slovensko a možno sa zúčastní aj na augustových oslavách SNP.

Predseda slovenského parlamentu plánuje koncom júna zorganizovať misiu približne desiatky slovenských podnikateľov do Ruska. Počas nej sa budú môcť prezentovať na pôde ruského ministerstva priemyslu a obchodu a následne navštívia konkrétny región s možnosťami investície.

Danko v stredu konkretizoval, že sa to týka napríklad sklárskeho priemyslu, strojárstva a tiež automobilového sektora vrátane jeho subdodávateľov.

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #druhá svetová vojna #Petro Porošenko