Ubráni ulica Madurových odporcov?

Vodca venezuelskej opozície znova zvoláva ľudí do ulíc. Juan Guaidó má však tentoraz skromnejšie ciele ako minulý týždeň, keď márne dúfal, že masové demonštrácie presvedčia ozbrojené sily, aby vypovedali poslušnosť prezidentovi Nicolásovi Madurovi a pomohli zvrhnúť jeho režim. Guaidó, ktorý sa ako predseda parlamentu v januári vyhlásil za dočasného prezidenta, ohlásil na sobotu zhromaždenia svojich stúpencov proti vládnym represiám voči lídrom opozície.

10.05.2019 08:31 , aktualizované: 18:49
debata (14)

„V sobotu sa v celej krajine vraciame do ulíc, aby sme bránili každého poslanca Národného zhromaždenia,“ vyhlásil Guaidó v reakcii na to, že Madurov režim tento týždeň zbavil siedmich zákonodarcov poslaneckej imunity a zatkol podpredsedu opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia Edgara Zambrana. Zatykače vydal aj na ostatných opozičných poslancov, ktorých rovnako ako Zambranu po potlačení pokusu o prevrat obvinil z vlastizrady a zo sprisahania.

Európska únia po zatknutí podpredsedu venezuelského Národného zhromaždenia varovala Madurov režim pred pokusmi umlčať legitímny zákonodarný zbor. „Je to na nás, aby sme zostali jednotní a zmobilizovaní, kým nedosiahneme slobodu,“ burcoval Guaidó spoluobčanov. Nevylúčil tiež, že by mohol požiadať USA o vojenskú intervenciu. „Ak by Američania vojenský zásah navrhli, pravdepodobne by som ho prijal,“ povedal pre taliansky denník La Stampa.

Zambrana v stredu zatkla tajná služba Madurovho režimu. Po tom, čo 64-ročný politik odmietol vystúpiť zo svojho auta, komando ho do väzenia dopravilo aj s ním pomocou odťahovacieho vozidla.

Od Zambranovho zatknutia už prinajmenšom traja zákonodarcovia vyhľadali útočisko na zahraničných ambasádach v hlavnom meste Caracas. Richardo Blanco našiel azyl na veľvyslanectve Argentíny a Mariela Magallanesová s Américom De Graziom za zverili pod ochranu talianskeho zastupiteľského úradu. „Neposkytnem diktatúre drogových dílerov radosť z toho, aby ma vystavovala ako trofej a zadržiavala ako rukojemníka,“ napísal De Grazia na twitteri. „Stále bojujem. Venezuela za to stojí. Zároveň ďakujem Taliansku za pohostinnosť,“ do­dal.

Pohostinnosť španielskej ambasády si už od začiatku mája spoločne so svojou manželkou i dcérou užíva aj popredný venezuelský opozičný aktivista Leopoldo López, Guaidóov mentor, ktorý bol od roku 2014 v domácom väzení.

Pred represiami sa skrýva Manuel Figuera, ktorého Maduro odvolal z postu šéfa tajnej služby. Figuera sa včera jednoznačne postavil na stranu opozície, keď Venezuelčanov vyzval na vybudovanie nového štátu a k boju s korupciou. Bolo to Figuerovo prvé verejné vystúpenie od 30. apríla, keď ho autoritársky prezident odvolal z funkcie.

Video s vyhlásením bývalého šéfa tajnej služby zverejnila na twitteri televízia NTN24. „Už stačilo obviňovať svet za naše utrpenie a žiadať viac obetí od našich obyvateľov, zatiaľ čo niektorí vedúci predstavitelia získali bohatstvo a zobrali ho nášmu národu,“ hovorí vo videu, ktoré bolo zverejnené iba deň po tom, čo USA zrušili sankcie, ktoré voči nemu v minulosti zaviedli.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó #kríza vo Venezuele