Maďarská opozičná strana žiada vládu, aby vyhlásila stav núdze zdravotníctva

Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) vyzvala v pondelok vládu premiéra Viktora Orbána, aby vyhlásila stav núdze v zdravotníctve a aby tomuto rezortu okamžite poskytla mimoriadne finančné prostriedky.

13.05.2019 17:40
debata

Podľa údajov komerčnej televíznej stanice ATV podpredseda DK Csaba Molnár v Budapešti pripomenul, že uplynulý víkend sa v troch zo štyroch budapeštianskych nemocníc s urgentným príjmom nedokázali postarať o ťažko zranených pacientov, čo svedčí o kríze v zdravotníctve.

Politik DK podotkol, že v roku 2008, teda v čase pôsobenia premiéra Ferenca Gyurcsánya, terajšieho predsedu DK, bolo maďarské zdravotníctvo v oficiálnom európskom rebríčku pred španielskym, talianskym i írskym. „V súčasnosti sú pred nami v oblasti zdravotníctva už aj Albánsko a Macedónsko,“ dodal Molnár, ktorý vyjadril podozrenie, že Orbánov kabinet zdravotníctvo ničí zámerne. Vznikajú totiž súkromné nemocnice a súkromné poisťovne, za ktorými podľa jeho slov stojí kapitál oligarchov blízkych vládnej strane Fidesz.

Vládna strana Fidesz v reakcii na výzvu uviedla, že DK podporuje prisťahovalectvo a chce zabezpečiť zdravotnú starostlivosť miliónom prisťahovalcov. "Fidesz od prevzatia moci v roku 2010 priebežne nahrádza financie, ktoré boli zo zdravotníctva odčerpané, stabilizoval fungovanie zdravotných zariadení a v súčasnosti stavia, obnovuje a rozvíja nemocnice, píše sa vo vyhlásení vládnej strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Viktor Orbán