Trump ponúkol Putinovi schôdzku

Jedenásť mesiacov po prvom a zatiaľ jedinom plnohodnotnom summite Donalda Trumpa s Vladimirom Putinom by sa šéfovia Bieleho domu a Kremľa mohli stretnúť znova. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Soči svojho amerického kolegu Mikea Pompea ubezpečil, že Moskva je pripravená prijať návrh Washingtonu, aby sa prezidenti zišli na dvojstranných rozhovoroch na budúci mesiac v japonskej Osake, kde sa obaja zúčastnia na summite skupiny G20.

14.05.2019 18:42 , aktualizované: 23:23
lavrov, pompeo Foto: ,
Na snímke zľava minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov si podávajú ruky počas stretnutia v Soči.
debata (66)

Nadchádzajúcu schôdzku s ruským prezidentom spomenul Trump v pondelok, keď na záver rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Bielom dome odpovedal na otázky novinárov. „Áno, stretnem sa s Putinom,“ potvrdil s tým, že na summite G20, ktorý sa bude konať 28. a 29. júna, chce bilaterálne rokovať aj s čínskym prezidentom.

Prvá reakcia z Moskvy bola pomerne chladná. „Zaznamenali sme to vyhlásenie. Také vyhlásenia sme zaznamenali aj predtým,“ poznamenal podľa agentúry RIA Novosti Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Pripomenul tak vlaňajšiu sériu Washingtonom ohlásených summitov, z ktorých však napokon nič nebolo. Už päť dní po júlovom helsinskom summite Biely dom prekvapil šéfa Kremľa pozvaním na jesenný pracovný dialóg do USA. Neskôr si to vo Washingtone rozmysleli a schôdzku navrhli uskutočniť na neutrálnej pôde. Najprv v Paríži, kam obaja prezidenti dostali pozvánku na oslavy 100. výročia konca prvej svetovej vojny, a keď aj túto schôdzku Američania na poslednú chvíľu zrušili, prišli s náhradným termínom na záver novembra, počas summitu G20 v Argentíne. Z dvojhodinových rokovaní, ktorých agendu mali prezidenti pripravenú, však tiež nič nebolo. Trump ešte počas letu do Buenos Aires odrieknutie dlho pripravovanej schôdzky zdôvodnil incidentom, pri ktorom pár dní predtým v Kerčskom prielive Rusi silou zastavili ukrajinské vojenské plavidlá a zajali ich posádky. Odkaz znel, že kým Moskva zadržiavaných ukrajinských námorníkov neprepustí na slobodu, dovtedy o nijakom americko-ruskom summite nemôže byť ani reči. Na argentínskom summite Trump dokonca demonštratívne prešiel pomimo Putina bez toho, aby ho pozdravil.

Takmer na pol roka sa kontakty na vysokej úrovni úplne prerušili. Až potom, keď vyšetrovateľ Robert Mueller, skúmajúci vplyv Moskvy na prezidentské voľby v USA, dospel k záveru, že Trumpovi ľudia sa počas kampane nespriahli s Ruskom, Biely dom obnovil snahu o normalizáciu vzťahov s Kremľom. Pred dvoma týždňami Trump zdvihol slúchadlo a asi pol druha hodiny telefonicky hovoril s Putinom. A v hodnotení Muellerovho vyšetrovania sa Trump podľa vlastných slov zhodol s Putinom, podľa ktorého „hora porodila myš“.

To, že po zverejnení Muellerovej správy sa Trumpovi rozviazali ruky pre normalizáciu vzťahov s Moskvou, zdôraznil aj Lavrov. A k ponuke americko-ruského summitu v Osake sa vyjadril oveľa ústretovejšie ako predtým Peskov. „Ak taký návrh oficiálne príde, tak naň, prirodzene, zareagujeme pozitívne,“ citoval Lavrova portál Gazeta.ru.

Lavrov s Pompeom, ktorých večer v Soči prijal aj prezident Putin, sa podľa agentúry TASS dohodli na krokoch k normalizácii vzťahov a nevyhnutnosti obnoviť dvojstranné komunikačné kanály. Okrem dvojstranných vzťahov boli predmetmi ich niekoľkohodinových rokovaní aj situácia vo Venezuele, v Sýrii a na Ukrajine, jadrové odzbrojenie na Kórejskom polostrove a dohoda o iránskom jadrovom programe.

Putin: Rusko chce plne obnoviť svoje vzťahy s USA

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že chce „plne obnoviť“ naštrbené vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou. Šéf Kremľa to povedal počas návštevy amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Rusku, informovala tlačová agentúra AFP.

„Bol by som veľmi rád, ak by vaša návšteva Ruska pomohla rusko-americkým vzťahom a podporila ich rozvoj,“ uviedol Putin po tom, ako privítal Pompea vo svojej rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči.

Putin zároveň vyzdvihol nedávnu správu amerického osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera o preverovaní zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016. „Napriek nezvyčajnej podstate komisie pán Mueller vykonal celkom objektívne vyšetrovanie a potvrdil absenciu akejkoľvek spolupráce medzi americkou administratívou a Ruskom,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Mike Pompeo