Muž vyliezol na Eiffelovu vežu, museli ju evakuovať

Francúzskym záchranárom sa podarilo dostať do bezpečia muža, ktorý sa v pondelok popoludní bez akejkoľvek výstroje vyšplhal k úrovni tretieho poschodia Eiffelovej veže a na jej konštrukcii zotrval vyše šesť hodín. Známa parížska pamiatka bola kvôli tomu evakuovaná. Motív muža vo veku asi 40 rokov nie je známy.

20.05.2019 16:47 , aktualizované: 22:34
paríž francúzsko Eiffelova veža Foto: ,
Na Eiffelovu vežu sa vyšplhal muž, ktorý sa údajne nachádzal tesne pod úrovňou tretieho poschodia vo výške asi 115 metrov nad zemou.
debata (20)

„Spozorovali sme jedného lezca. Ide o štandardný postup: Sme povinní zabrániť mu v tom, pričom sme zároveň povinní vežu evakuovať,“ povedal pre AFP nemenovaný predstaviteľ s tým, že na mieste zasahuje polícia. Veža bola až do odvolania uzatvorená.

Muž sa podľa médií nachádzal tesne pod úrovňou tretieho poschodia vo výške asi 115 metrov nad zemou. Na miesto dorazili hasiči aj policajti. Motív muža nie je jasný. Podľa niektorých médií sa vyhrážal samovraždou. Záchranári, vrátane výškových špecialistov, sa s ním pokúšali hovoriť.

Muž podľa francúzskej tlače vošiel dnu ako bežný návštevník a na druhé poschodia vyšiel zrejme výťahom. Na ňom prekonal bezpečnostné zábrany a začal rýchlo bez akéhokoľvek istenia šplhať nahor. Zostal tesne pod úrovňou výhliadkovej terasy na treťom poschodí pritlačený k železnej konštrukcii.

Eiffelova veža bola kedysi najvyššou budovou na svete

Na vrch Eiffelovej veže, ktorá tohto roku oslavuje 130. výročie otvorenia, vyjde každý rok približne šesť miliónov ľudí, okrem davov ďalších návštevníkov, ktorí si ju prídu aspoň pozrieť. Veža je dielom firmy staviteľa Gustava Eiffela a navrhli ju pre Svetovú výstavu v roku 1889. Vtedy sa zároveň oslavovalo 100. výročie Francúzskej revolúcie. V tom čase bola Eiffelova veža najvyššou budovou na svete a vďaka prísnym pravidlám plánovania mesta sa aj dnes výrazne týči do výšky nad panorámou Paríža. Eiffelovu vežu sprístupnili verejnosti prvýkrát 15. mája 1889, niekoľko dní po jej slávnostnom otvorení na Svetovej výstave.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #evakuácia #Eiffelova veža