Povolebné násilie v Indonézii si vyžiadalo sedem obetí a viac ako 700 zranených

Na sedem mŕtvych a viac ako 700 zranených vzrástla podľa agentúry Reuters bilancia nepokojov, ktoré vypukli v utorok večer v indonézskej metropole Jakarta po oznámení oficiálnych výsledkov aprílových prezidentských volieb. V nich zvíťazila doterajšia hlava štátu Joko Widodo so ziskom 55,5 percenta hlasov nad niekdajším armádnym generálom Prabowom Subiantom, ktorého podporilo 44,5 percenta voličov. Po dvojdňových násilnostiach sa dnes situácia v Jakarte vrátila k normálu, uviedla agentúra Reuters.

23.05.2019 15:06
Indonézia / Jakarta / násilnosti / Foto: ,
Násilnosti v indonézskej metropole Jakarta si vyžiadali sedem mŕtvych a viac ako 700 zranených.
debata (1)

Hovorca indonézskej polície Muhammad Iqbal oznámil, že vyše 300 ľudí bolo v súvislosti s nepokojmi zatknutých a potvrdených bolo sedem obetí. Policajti, ktorí na výtržnosti reagovali vodnými delami, slzným plynom a paľbou z gumových projektilov, odmietajú, že by použili ostrú muníciu.

Polícia má tiež vážne podozrenie, že incidenty v uliciach neboli spontánnou reakciou na volebné výsledky, ale že išlo o vopred pripravené akcie. U niektorých demonštrantov vraj polícia našla obálky s peniazmi.

Dvaja zo zadržaných priznali, že sú spojení s miestnym radikálnym moslimským hnutím Garis, ktoré prisahalo vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS), oznámil policajný hovorca Iqbal.

Demonštranti na príslušníkov bezpečnostných síl hádzali kamene a zápalné fľaše, zapaľovali pouličné stánky a policajné objekty. Obete nepokojov sú prevažne mladí ľudia – je medzi nimi aj 17-ročný študent strednej školy a 19-ročný mladík. Guvernér Jakarty Anies Baswedan povedal, že zranenia utrpelo 737 osôb.

Subianto, ktorý je spájaný s režimom neslávne presláveného diktátora Suharta, prehral s Widodom už v minulých voľbách v roku 2014.

Podobne ako vtedy aj tentoraz odmietol prijať výsledky oznámené volebnou komisiou, obvinil Widoda z rozsiahlych podvodov a uviedol, že výsledky napadne na ústavnom súde. Na tento krok má čas do piatku, napísala agentúra AP.

Úrad pre dohľad nad voľbami tvrdenia o systematických podvodoch už v pondelok odmietol, pričom poukázal na nedostatok dôkazov.

Vláda tento týždeň pred očakávaným zverejnením výsledkov rozmiestnila v Jakarte 50 000 policajtov a vojakov v obavách z protestov. Mnoho ľudí mesto opustilo a časť centra mesta bola pre dopravu uzavretá.

Povolebné násilie v Indonézii. 22. máj 2019
Povolebné násilie v Indonézii. 22. máj 2019.
+8Povolebné násilie v Indonézii. 22. máj 2019.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Jakarta #prezidentské voľby #Joko Widodo #Prabowo Subianto