Izrael opäť zmenšil námorné pásmo pre rybolov okolo Pásma Gazy

Izraelská armáda dnes zmenšila námorné pásmo okolo Pásma Gazy, v ktorom môžu miestni obyvatelia rybárčiť. Židovský štát pritom zónu ešte v nedeľu zväčšil v rámci snahy o zachovanie krehkého prímeria s palestínskymi ozbrojenými skupinami.

29.05.2019 17:13
Palestína / rybylov / Foto: ,
Izraelská blokáda značne komplikuje život miestnym asi štyrom tisícom rybárom.
debata (8)

Informoval o tom spravodajský web televízie Al-Džazíra s odvolaním sa na vyjadrenie izraelského ministerstva obrany. Rozhodnutie prijala izraelská armáda v reakcii na vypúšťanie zápalných balónikov z územia Gazy.

Námorná zóna bude mať po novom desať námorných míľ namiesto pôvodných pätnástich. Izrael s jej veľkosťou často manipuluje v reakcii na útoky zo strany palestínskych ozbrojencov. Mimovládne organizácie však upozorňujú, že podľa dohôd z Osla z 90. rokov minulého storočia má Gaza nárok na dvadsaťmíľové pás­mo.

Od marca tohto roku sa na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom odohrávajú každý týždeň demonštrácie, ktoré často prerastajú do násilných stretov. Protestujúci požadujú uvoľnenie blokády, ktorú Izrael na palestínsku enklávu uvalil v roku 2007 po tom, čo územie ovládlo hnutie Hamas.

Blokáda okrem toho obojsmerne obmedzuje námornú dopravu do Gazy a ohraničuje priestor pre rybárčenie, čím značne komplikuje život miestnym asi štyrom tisícom rybárom.

Izrael uzavrel s hnutím Hamas 6. mája prímerie po posledných vlnách násilností, pri ktorých palestínski radikáli vypálili na Izrael okolo 650 rakiet a zabili štyroch civilistov.

Izraelská armáda pri odvetnom útoku zasiahla okolo 300 cieľov v Gaze a zabila 31 Palestínčanov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #rybolov