Novým šéfom ochranky Zelenského sa stal človek blízky oligarchovi

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za šéfa svojej ochranky človeka spojeného s oligarchom Ihorom Kolomojským. Podľa agentúry Reuters je toto personálne rozhodnutie ďalším dôkazom svedčiacim o úzkych väzbách medzi novopečenou hlavou štátu a kontroverzným magnátom.

31.05.2019 10:50
Zelenskyj Foto: ,
Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas inaugurácie.
debata (3)

Maksym Donec bol menovaný za šéfa prezidentovej osobnej ochranky a zároveň námestníkom úradu pre ochranu ukrajinských štátnych činiteľov dekrétom zverejneným vo štvrtok večer. Dokument neuvádza dôvody, prečo bol do funkcie vybraný, prezidentova hovorkyňa vec nekomentovala. O väzbách medzi Donecom a Kolomojským podľa Reuters však svedčí najmenej šesť spoločných fotografií urobených pri rôznych príležitostiach.

Minulý týždeň bol na vplyvný post šéfa prezidentovej kancelárie dosadený právnik Andrij Bohdan, ktorý v roku 2014 robil Kolomojskému poradcu v čase výkonu funkcie gubernátora Dnepropetrovskej oblasti. Neskôr pracoval aj ako magnátov advokát v právnej bitke so štátom, ktorá sa rozpútala po znárodnení Privatbanky, ktorú jeden z najbohatších Ukrajincov do roku 2016 vlastnil.

Štyridsaťjedenročný komik bez politických skúseností Zelenskyj vyhral minulý mesiac prezidentské voľby vďaka sľubom, že skoncuje s korupciou a so starým politickým systémom prepojeným s oligarchickými štruktúrami.

Predmetom kritiky sa už v čase volebnej kampane stali Zelenského podnikateľské väzby na Kolomojského, ktorý sa po roku 2015 dostal do ostrého sporu s administratívou bývalej hlavy štátu Petra Porošenka a teraz žije v Izraeli.

Úrad ochrannej služby má okrem prezidenta na starosti bezpečnosť tiež ďalších ústavných činiteľov, vrátane premiéra a predsedu parlamentu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kolomojskij #Volodymyr Zelenskyj