Pompeo: USA sú pripravené rokovať s Iránom bez predbežných podmienok

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa je pripravená rokovať s Iránom bez predbežných podmienok. V nedeľu to počas oficiálnej návštevy Švajčiarska vyhlásil minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. Informovala o tom agentúra AP.

02.06.2019 10:18 , aktualizované: 16:04
debata (26)

„Sme pripravení si s nimi (Iráncami) sadnúť za rokovací stôl, avšak americké úsilie o zvrátenie zlovoľnej činnosti tejto islamskej republiky, tejto revolučnej sily, bude pokračovať aj naďalej,“ vyhlásil šéf americkej diplomacie počas tlačovej konferencie so svojím švajčiarskym náprotivkom Ignaziom Cassisom.

Ochotu rokovať vyjadril na pozadí rastúceho napätia vo vzťahoch s Teheránom aj Donald Trump, keď minulý týždeň vyhlásil, že ak chce iránska vláda rokovať, on je „k dispozícii“.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v tejto súvislosti v sobotu tiež naznačil, že Irán by mohol byť ochotný rokovať so Spojenými štátmi, ak by Washington dodržiaval medzinárodné pravidlá.

„Sme za logiku a rokovanie, ak (druhá strana) zasadne za rokovací stôl s úctou a bude dodržiavať medzinárodné pravidlá, nie keď vydá rozkaz rokovať,“ uviedol podľa polooficiálnej tlačovej agentúry Fars iránsky prezident.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom v posledných týždňoch narastá. USA vyslali do oblasti Perzského zálivu v reakcii na údajné hrozby zo strany Iránu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj strategické bombardéry B-52.

Japonský premiér Abe sa ako sprostredkovateľ medzi USA a Iránom zíde s Chameneím

Japonský premiér Šinzó Abe sa tento mesiac stretne s najvyšším iránskym vodcom ajatolláhom Alím Chameneím, pričom Tokio dúfa, že sa mu podarí robiť sprostredkovateľa medzi Teheránom a Washingtonom. Píše o tom japonský denník Mainiči šimbun, z ktorého cituje agentúra AFP.

V súčasnom období, keď rastie napätie medzi Iránom a kľúčovým spojencom Japonska Spojenými štátmi, sa Abe údajne ponúkol, že bude robiť medzi oboma krajinami sprostredkovateľa a zvažuje štátnu návštevu Iránu, píšu japonské noviny.

Plánovaná schôdzka predsedu japonskej vlády s vplyvným iránskym predstaviteľom Chameneím bude – ak sa uskutoční – doposiaľ vôbec prvým stretnutím japonského premiéra a najvyššieho predstaviteľa Iránu podobného charakteru, zdôrazňujú noviny Mainiči šimbun.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac na oficiálnej návšteve Tokia vyhlásil, že on sám zostáva rokovaniam s Teheránom otvorený, čo znamená, že Abeho sprostredkova­teľskému plánu dá pravdepodobne zelenú, analyzuje japonský denník.

Šinzó Abe sa počas návštevy Iránu v dňoch 12.-14. júna ešte pred Chameneím stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, dodáva Mainiči šimbun s odvolaním sa na nemenované vládne zdroje.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Irán #Šinzo Abe #ajatolláh Ali Chameneí