Kremeľ poprel Trumpov tweet o stiahnutí ruských poradcov z Venezuely

Rusko neposielalo do Washingtonu žiadne oficiálne správy o stiahnutí svojich technických odborníkov z Venezuely. V Moskve to dnes vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na pondelkové tvrdenia Donalda Trumpa. Americký prezident na twitteri napísal, že "Rusko (Spojené štáty) informovalo, že stiahlo väčšinu svojich ľudí z Venezuely".

04.06.2019 12:13
Dmitrij Peskov Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
debata (5)

Špekulácie o prudkom znížení počtu ruských vojenských poradcov vo Venezuele vyvolala nedeľná správa denníka The Wall Street Journal, ktorý s odvolaním sa na osoby blízke ruskému ministerstvu obrany napísal, že Rusko odvolalo z Venezuely veľkú časť svojich vojenských poradcov. Teraz vraj Moskva vyhodnocuje schopnosť Madurovej vlády čeliť rastúcemu tlaku USA.

Z pôvodnej tisícky poradcov zo štátnej zbrojárskej firmy Rostech ich podľa newyorského denníka v juhoamerickej krajine zostalo len niekoľko desiatok. Dôvodom je nedostatok zbrojných kontraktov s Ruskom. Moskva vraj zistila, že Madurov režim už nemá peniaze na to, aby platil služby vyplývajúce z predchádzajúcich kontraktov. „Myslia si, že bitka je stratená,“ citoval The Wall Street Journal svoj ruský zdroj.

Už v pondelok informáciu amerického denníka poprel hovorca spoločnosti Rostech, podľa ktorého sú počty stiahnutých poradcov uvádzané v článku v skutočnosti desaťnásobne nižšie. Zloženie poradenských tímov sa podľa neho mnoho rokov nezmenilo.

Peskov vyhlásil, že Moskva o žiadnom odchode poradcov z Venezuely Biely dom neinformovala a informovať ani nemohla. „Je to zrejme nepriame odvolanie na nejaké mediálne informačné zdroje … Neviem, na čo (Trump) reagoval, je lepšie sa opýtať Američanov,“ konštatoval hovorca.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Venezuela