Zelenskyj v Bruseli pripomenul únii desiatky detských obetí vojny na Donbase

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v utorok na dvojdňovú návštevu inštitúcií EÚ a Severoatlantickej aliancie. Pri tejto príležitosti vyzval Európsku úniu, aby zintenzívnila tlak na Moskvu, aby ruská strana ukončila vojnu na východe Ukrajiny.

04.06.2019 20:45 , aktualizované: 20:57
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (177)

Bývalý komik sa rozhodol uskutočniť svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu v Bruseli, kde sú hlavné sídla inštitúcií Európskej únie a NATO. V stredu má na programe rokovanie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

V utorok poobede ho prijal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, neskôr zamieril do sídla NATO na stretnutie s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Počas svojej prvej zahraničnej návštevy upozornil na neľahký osud detí, ktoré sú obeťami konfliktu medzi ukrajinskou vládou a proruskými separatistami vo východnej Ukrajine. Konflikt si od svojho vypuknutia v roku 2014 vyžiadal okolo 13 000 obetí, vrátane detí a maloletých osôb.

„Neustále musím rozmýšľať o stovkách detí zabitých guľkami na východe Ukrajiny,“ uviedol Zelenskyj. Podľa tlačovej agentúry AFP to uviedol na svojej stránke na Facebooku ešte pred príchodom do Bruselu.

Podľa údajov OSN v oblasti Donbasu, ktorý je pod kontrolou separatistov, od začiatku vojny zomrelo 147 detí, z toho 98 chlapcov a 49 dievčat. Zranených bolo 363 detí a približne 200 000 detí bolo nútených opustiť svoje domovy.

Potvrdil smerovanie k NATO

Zelenskyj ďalej vyhlásil, že v záujme dosiahnutia mieru v Donbase je Ukrajina pripravená na kontakty s Ruskom i na plnenie minských dohôd.

Zelenskyj to podľa agentúry Ukrinform uviedol na spoločnom brífingu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ako informovala agentúra Interfax, Zelenskyj potvrdil pripravenosť Ukrajiny „na rokovania s Ruskom“ a uviedol, že Ukrajina je pripravená plniť aj minské mierové dohody. Súčasne však zdôraznil, že „v prvom rade musíme byť schopní brániť sa, byť silnejší ekonomicky, politicky i vo vojenskej oblasti.“

Zelenskyj v Bruseli ubezpečil, že strategické smerovanie Ukrajiny k členstvu v NATO zostáva nezmenené. „Je to priorita našej zahraničnej politiky,“ vyhlásil.

Podľa neho sa Ukrajina chce snažiť dosiahnuť vysoký životný štandard pre svojich občanov, zlikvidovať korupciu a modernizovať štát. Zelenskyj súčasne vyjadril presvedčenie, že tieto ciele je možné splniť jedine posilnením bezpečnosti v štáte.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #Volodymyr Zelenskyj