Kushner diskutoval v Bruseli o Blízkom východe

Jared Kushner (vpravo), poradca a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa, predstavil v utorok večer počas stretnutia s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom svoje názory na situáciu na Blízkom východe, uviedla v stredu hovorkyňa EK Mina Andreevová.

05.06.2019 15:10
EÚ / USA / Jean-Claude Juncker / Jared Kushner / Foto: ,
Jared Kushner (vpravo), poradca Bieleho domu a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa počas stretnutia s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli, 4. júna 2019.
debata

Hovorkyňa podľa tlačovej agentúry AFP potvrdila, že stretnutie na pôde eurokomisie sa uskutočnilo na žiadosť úradu amerického prezidenta.

„V rámci diskusií o Blízkom východe Juncker a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vypočuli názory pána Kushnera a zdôraznili kľúčový záujem Európskej únie na trvalo udržateľnom mieri a stabilite v tomto regióne,“ spresnila Andreevová.

Podľa jej slov obaja predstavitelia EÚ upozornili na dôležitosť „hospodárskeho rozvoja celého regiónu“, čo má byť podľa Únie sprevádzané životaschopným politickým pokrokom, ktorý musí brať do úvahy záujmy oboch strán – Palestínčanov aj Izraelčanov.

Hovorkyňa však neprezradila žiadne podrobnosti, pokiaľ ide o Kushnerov plán riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo minulý týždeň naznačil, že tento plán môže byť odmietnutý, lebo prevládajú názory, že ide o dohodu, ktorá vyhovuje najmä Izraelčanom.

Ekonomický aspekt tohto plánu chce Washington predstaviť koncom júna (25. – 26. 6.) na konferencii v Bahrajne. Palestínčania však podujatie v Bahrajne bojkotujú. AFP pripomenula, že neistota pretrváva najmä v politických, čiže najcitlivejších otázkach Kushnerovho plánu. Ten totiž nežiada vytvorenie samostatného palestínskeho štá­tu.

Základná politická línia EÚ pre riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je už dlhodobo známa – dva vedľa seba existujúce štáty s Jeruzalemom ako hlavným mestom Izraela i Palestíny.

AFP upozornila, že Donald Trump po svojom nástupe do funkcie pred dvoma rokmi transformoval tradičnú americkú politiku podporujúcu Izrael na bezpodmienečnú podporu tohto štátu a vládu na čele s Benjaminom Netanjahuom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #Jared Kushner