Pellegrini rokoval s Medvedevom. Slovensko má garancie o energiách a prísľub k širokorozchodnej trati

Premiér Peter Pellegrini je spokojný s výsledkami prvého dňa svojej návštevy Ruska. Slovenský premiér ocenil rozhovory s predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom. "Slovensko chce mať s Ruskou federáciou naďalej priateľské vzťahy, ktoré sú postavené na báze dôvery a pragmatickej spolupráce - ako sa patrí na moderné krajiny v 21. storočí," povedal Pellegrini na spoločnej tlačovke s Medvedevom.

05.06.2019 16:44 , aktualizované: 19:35
debata (230)

VIDEO: Pellegrini sa na tlačovke v Moskve po boku Medvedeva vyjadril aj o slovenskom záujme vybudovať širokorozchodnú železničnú trať.

Video

Premiér SR pripomenul, že Rusko predstavuje jedného z najvýznamnejších obchodných partnerov Slovensko mimo krajín Európskej únie. „Po rokoch útlmu sa naša hospodárska výmena začína znovu vracať k pôvodným číslam,“ poznamenal. Je pritom rád, že ide nielen o ekonomické záležitosti medzi oboma štátmi, ale že tiež rastie počet ruských turistov, ktorí prichádzajú na návštevu Slovenska a platí to aj opačne.

Pellegriniho obzvlášť potešilo ubezpečenie zo strany Medvedeva o tom, že energetická bezpečnosť Slovenskej republiky nie je nijakým spôsobom ohrozená. Táto poznámka zjavne súvisela s dodávkami ruského zemného plynu cez ukrajinské územie na Slovensko.

Širokorozchodná trať môže byť reálna

Pellegrini povedal Medvedevovi, že Slovensko má výrazný záujem posunúť sa ďalej ohľadom zámerov realizácie širokorozchodnej železničnej trate. Jej predĺženie od hraníc na východe Slovenska až k Dunaju by považoval za zvýšenie strategického postavenia nášho štátu.

Pokiaľ ide o finančné náklady, konkretizoval, že môžu dosiahnuť viac ako osem miliárd dolárov. „Narastajúci objem obchodu prepravovaný cez železnicu medzi Európskou úniou a východnými krajinami potvrdzuje oprávnenosť tohto projektu,“ prízvukoval Pellegrini. Podotkol, že Slovensko sa už nachádza vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie, čo sa týka možnosti začať s výstavbou.

Očakáva, že zdroje sa nájdu na medzinárodných trhoch. „Predpokladám, že veľké finančné domy prejavia záujem,“ pokračoval s tým, že odhad návratnosti investície je pomerne rýchly. Varoval pritom, že keby Slovensko otáľalo s prípravami, širokorozchodná trať by nakoniec mohla obísť naše územie. „Mohlo by sa stať, že koľajnice by viedli napríklad cez Poľsko,“ ozrejmil premiér. Naznačil, že verí, že Slovensko bude mať jasno vo veci najneskôr počas budúceho roka, lebo by sa malo už začať aj s trasovaním železničnej trate.

Pellegrini si ďalej pochvaľoval podpis dohody medzi Slovenskými elektrárňami a ruskou firmou TVEL. „Je to zmluva o dodávkach ruského jadrového paliva do našich atómových reaktorov v objeme 630 miliónov dolárov,“ povedal. „Prispeje to k stabilite nášho energetického priemyslu, čo súvisí s obrovským podielom jadrových elektrární na výrobe elektrickej energie na Slovensku,“ objasnil premiér.

Medvedev: Vzájomný obchod rastie

Hospodársku spoluprácu vyzdvihol aj Medvedev: „V prvom štvrťroku 2019 sa zvýšil objem slovensko-ruského obchodu o štvrtinu.“ Je to presne o 24 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Tento objem dosahuje už 1,8 miliardy dolárov.

Hostiteľ dal najavo spokojnosť, že čoraz viac mladých ľudí sa na Slovensku učí ruský jazyk: „Je to viac ako 56-tisíc školákov.“ Úvodný deň návštevy Pellegrini zakončil uctením padlých v boji proti nacizmu počas druhej svetovej vojny. Premiér položil veniec k Hrobu neznámeho vojaka, ktorý sa nachádza v Alexandrovskom sade pri múre Kremľa.

VIDEO: Pozrite si video TV Pravda, na ktorom je premiér Peter Pellegrini v Moskve pri akte kladenia venca, po ktorom zaznela slovenská štátna hymna a odpochodovala čestná stráž počas hudby vojenskej kapely.

Video

Pamätný areál v Moskve má navždy pripomínať hrdinov Veľkej vlasteneckej vojny. Mohylu odhalili v máji 1967. Odvtedy tam horí večný oheň. „Tvoje meno je neznáme. Tvoj čin je nesmrteľný,“ znie nápis na pamätníku. Súvisí to s tým, že v decembri 1966 tam pri príležitosti 25. výročia bitky o Moskvu uložili popol neznámeho vojaka z mohyly Štyky pri Zelenograde, ktorý sa nachádza severozápadne od hlavného mesta.

Medvedev sa predtým na spoločnej tlačovke zmienil aj o obetiach druhej svetovej vojny. Ocenil, že Slovensko sa vzorne stará o veľký počet hrobov červenoarmejcov, ktorí položili život za slobodu na slovenskom území, keď bojovali proti nacistickému Nemecku. „Ide až o viac ako 60-tisíc vojakov, ktorí sú pochovaní na Slovensku,“ povedal ruský premiér.

Pellegrini zdôraznil, že by veľmi rád privítal Medvedeva tento rok v Banskej Bystrici na oslavách 75. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania. Ruský premiér reagoval v zmysle, že zatiaľ ešte nemôže poznať svoj harmonogram na konci leta, ale ubezpečil, že jeho krajina bude počas spomienky Povstania zastúpená na vysokej úrovni. Pred piatimi rokmi prijal pozvanie ruský minister Sergej Šojgu, keď si Slovensko pripomenulo 70. výročie SNP.

© Autorské práva vyhradené

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Dmitrij Medvedev #Peter Pellegrini