Kapitán lode zo zrážky na Dunaji mal nehodu aj v apríli v Holandsku

Ukrajinský kapitán hotelovej lode, ktorá minulú stredu v centre Budapešti narazila do menšieho výletného plavidla, v apríli riadil loď, ktorá mala nehodu v Holandsku. Dnes o tom podľa agentúry Reuters informovali maďarskí vyšetrovatelia. Pri nešťastí v Maďarsku zrejme zomrelo 28 z 35 ľudí na palube.

06.06.2019 15:07
debata (6)

Loď menom Morská panna (Hableány) sa minulú stredu večer prevrátila a potopila na Dunaji, keď do nej za zlého počasia narazila veľká hotelová loď Viking Sigyn. Lodné nešťastie z minulého týždňa prežilo sedem ľudí, 15 mŕtvych bolo nájdených a ďalších 13 ľudí je nezvestných. S najväčšou pravdepodobnosťou ale nikto z nich nehodu neprežil. Sú medzi nimi aj dvaja maďarskí členovia posádky.

Záchranári po celom toku Dunaja pátrajú po telách obetí. Vrak lode sa z rieky kvôli vysokému stavu vody doteraz nepodarilo vytiahnuť.

Vyšetrovatelia dnes uviedli, že holandské úrady vyšetrujú, či kapitán lode Viking Sigyn nesie zodpovednosť za nehodu z tohtoročného 1. apríla v Holandsku. Tento 64-ročný Ukrajinec, ktorý je od soboty vo väzbe, si tiež podľa vyšetrovateľov po nehode na Dunaji vymazal „zo svojho mobilného telefónu záznamy týkajúce sa nešťastia“. Muž je podozrivý z ohrozenia lodnej dopravy, za čo mu hrozia dva až osem rokov väzenia. Jeho obhajca uviedol, že kapitán je zdrvený z toho, čo sa stalo, neurobil ale vraj nič zle.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #Dunaj