Nový Zéland stiahne v roku 2020 svojich vojakov z Iraku

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok uviedla, že v júni 2020 stiahne Nový Zéland príslušníkov svojich ozbrojených síl z Iraku. Novozélandská misia v Afganistane však bude pokračovať najmenej do decembra toho istého roku. Informovala o tom agentúra DPA.

10.06.2019 09:04
debata (2)

Nový Zéland má v súčasnosti v Iraku 95 vojakov, ktorí sa od roku 2015 na základni v meste Tádží spolu s austrálskymi inštruktormi podieľajú na výcviku príslušníkov irackých ozbrojených síl.

„Nový Zéland sa pred štyrmi rokmi zaviazal irackej vláde a koalícii, že bude v Tádží viesť výcvik príslušníkov irackej armády, aby zvýšil ich schopnosť poraziť Islamský štát (IS) a zabrániť mu vo vzkriesení,“ uvádza sa vo vyhlásení novozélandskej premiérky. „V priebehu nasledujúcich 12 mesiacov Nový Zéland tento svoj záväzok ukončí,“ uvádza sa ďalej v Ardernovej vyhlásení.

Premiérka tiež oznámila, že Nový Zéland zníži počet svojich vojakov, ktorí sú súčasťou misie NATO v Afganistane, z 13 na 11. Novozélanďania sa v Afganistane podieľajú na výcviku tamojšieho dôstojníckeho zbo­ru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Irak #Islamský štát