Britské úrady objavili tajnú továreň na výbušniny patriacu Hizballáhu

Britské bezpečnostné zložky ešte v roku 2015 odhalili v Londýne tajnú továreň na výbušniny patriacu libanonskému hnutiu Hizballáh. Informácia sa až doteraz nedostala na verejnosť zrejme preto, aby neohrozila vtedy čerstvo uzavretú dohodu o jadrovom programe Iránu, ktorú radikálne šiitske hnutie podporuje. Informoval o tom britský denník The Daily Telegraph.

10.06.2019 12:53
hizballáh vlajka bojovník terorizmus Libanon Foto: ,
Británia tento rok vo februári schválila zaradenie Hizballáhu na zoznam zakázaných teroristických organizácií. Na snímke členovia hnutia, Libanon.
debata (4)

Britské tajné služby v spolupráci s londýnskou políciou v septembri 2015 zadržali pre podozrenie z terorizmu muža, ktorý na predmestí Londýna uskladnil pre Hizballáh viac ako tri tony dusičnanu amónneho schovaného v sáčkoch s ľadom. Látka je základom pre prípravu podomácky vyrobených bômb. Muž bol však následne prepustený bez toho, bol formálne obvinený.

Zatknutie sa odohralo len niekoľko mesiacov po tom, čo Británia spolu s ďalšími svetovými mocnosťami uzavrela dohodu s Iránom o jeho jadrovom programe. Prípad podľa denníka „vzbudzuje otázky, či sa čelný predstavitelia britskej vlády rozhodli nezverejniť odhalenie tajného plánu sčasti preto, že mali záujem aby jadrová dohoda s Iránom prežila“. Dohodu vlani v máji jednostranne vypovedal americký prezident Donald Trump, britská diplomacia oficiálne usiluje o jej zachovanie.

Chceli vytvoriť zázemie pre budúce útoky

Podľa „dobre informovaných zdrojov“ denníka spočíval plán Hizballáhu vo vytvorení zázemia pre budúce útoky. Jeho zámery však prekazil zákrok britských tajných služieb. Neúspešné boli aj podobné pokusy na Cypre, v Thajsku a New Yorku, ktorých odhalenie sa však na rozdiel od Británie dostalo na verejnosť.

Prípadné teroristické útoky mali byť zamerané na izraelské a židovské ciele. V britskom prípade však odhalenie prišlo v ranom štádiu a pre útok sa žiadne konkrétne ciele nevybrali.

Británia tento rok vo februári schválila zaradenie Hizballáhu na zoznam zakázaných teroristických organizácií. Dovtedy radil Londýn k teroristickým skupinám iba jej ozbrojené krídlo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Hizballáh #výbušniny