Polícia zadržala pri proteste proti výsledku volieb v Kazachstane asi 200 ľudí

Kazašská polícia zadržala v pondelok v najväčšom kazašskom meste Alma-Ata zhruba 200 účastníkov úradmi nepovolenej demonštrácie občanov nespokojných s výsledkami prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal Kasym-Žomart Tokajev. Oznámilo to v utorok kazašské ministerstvo vnútra, z ktorého vyhlásenie citovala agentúra Reuters.

11.06.2019 10:25
Kazachstan protest demonštrácie polícia Foto: ,
Kazašskí policajti zatýkajú demonštranta počas protestu v meste Nursultan.
debata (2)

Podobné protesty sa v Alma-Ate i v hlavnom meste Nursultan konali aj v nedeľu. Obe zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali bojkotovať vtedy prebiehajúce prezidentské voľby, boli taktiež úradmi nepovolené a polícia na nich zadržala okolo 500 ľudí.

Zvýšená policajná prítomnosť bola v uliciach Alma-Aty badateľná aj v utorok, pričom neďaleko miesta, kde sa v ostatných dvoch dňoch konali demonštrácie, parkovalo viacero obrnených transportérov Národnej gardy.

Kazašské úrady organizovanie demonštrácií pripisujú hnutiu Demokratická voľba Kazachstanu (DVK), ktoré vedie kazašský magnát a niekdajší minister energetiky, priemyslu a obchodu Muchtar Abľazov.

Ten žije vo Francúzsku a na sociálnych sieťach často kritizuje bývalého dlhoročného kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý po svojom nečakanom odchode z úradu navrhol za svojho nástupcu práve Tokajeva.

Pondelňajší protest má však zjavne len málo spoločné s demonštráciami organizovanými hnutím DVK, píše agentúra Reuters, podľa ktorej toto zhromaždenie vyvolalo nedeľňajšie zadržanie básnika a hudobníka Rinata Zaitova, ktorý prezidentské voľby označil za zmanipulované a tvrdí, že založí vlastné politické hnutie.

Pred ústredím polície v Alma-Ate sa tak v pondelok zhromaždilo zhruba 200 Zaitovových stúpencov, z ktorých viacerí zábery zo zhromaždenia vysielali na internete. Požadovali básnikovo prepustenie. Následne sa pred nimi objavili samotný Zaitov a demonštrantom povedal, že ho už prepustili.

Zhromaždený dav sa po tomto oznámení vydal na improvizovaný pochod víťazstva. Niektorí účastníci kráčali, iní pomaly šoférovali a trúbili, až dokým ich pochod nezablokovala polícia, ktorá následne zadržala viacero ľudí. Policajti viacero ľudí pritlačili k zemi a spravodajský portál Tengrinews.kz napísal, že jedného z jeho spravodajcov na mieste zbili.

Volebná komisia v pondelok oznámila, že Tokajev sa s počtom 70,76 percenta hlasov stal víťazom prezidentských volieb. Jeho hlavný súper – opozičný kandidát Amiržan Kosanov – získal 16,2 percenta voličských hlasov. Predčasné prezidentské voľby v Kazachstane boli prvými za posledných 30 rokov po tom, ako Nursultan Nazarbajev v marci neočakávane odstúpil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #kazachstan #demonštrácia