Hongkonský vládny tajomník vyzval davy demonštrantov, aby sa rozišli

Demonštranti, ktorí v stredu zablokovali dve hlavné dopravné tepny v okolí parlamentu v Hongkongu, sa musia rozísť a podriadiť sa zákonom. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník hongkonskej administratívy Čang Ťien-cung (Matthew Cheung).

12.06.2019 06:58 , aktualizované: 17:36
Hong Kong Extradition Law Foto: ,
Demonštrácie v Hongkongu, 12. júna 2019.
debata (4)

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o prvú oficiálnu reakciu na masové protesty, ktoré vyvolali plány hongkonskej vlády povoliť extradície do Číny.

„Vyzývam aj obyvateľov, ktorí prišli na protest, aby sa správali čo možno najpokojnejšie, potichu sa rozišli a nestavali sa proti zákonu,“ odkázal protestujúcemu davu Čang.

Rokovanie o zákone o extradícii Hongkong odložil z dôvodu protestov

Hongkonská legislatívna rada v stredu oznámila, že odložila rokovanie v súvislosti s kontroverzným návrhom zákona o extradícii po tom, ako demonštranti zablokovali prístup do budovy rady a sídla vlády. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Zákonodarcovia podľa DPA oznámili, že rokovanie sa uskutoční v neskoršom termíne.

Dav pozostávajúci prevažne z mladých ľudí zaplnil ulice v husto obývanej časti na severe ostrova a zablokoval prístup do kancelárií vlády. Mnohí z nich nešli do práce alebo do školy, aby vyjadrili svoj nesúhlas s dodatkami k zákonu o extradícii, ktorý podľa nich narúša občianske slobody na autonómnom území Hongkongu.

Legislatívna úprava by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu – vrátane pevninskej Číny.

Protesty sú „organizovanými nepokojmi“

Šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová kritizovala protestujúcich, ktorí sa v stredu dostali do zrážok s políciou, a označila tieto potýčky za „organizované nepokoje“.

„Je zrejmé, že nejde o pokojné zhromaždenia, ale o otvorene organizované nepokoje,“ uviedla vo vyhlásení prostredníctvom vi­dea.

Medzi davom protestujúcich v Hongkongu a políciou vypukli zrážky, keď sa demonštranti pokúšali dostať do budovy parlamentu. Protestujúci hádzali do príslušníkov poriadkovej polície rôzne predmety a polícia následne odpovedala použitím slzotvorného plynu, gumených projektilov a obuškov.

Najmenej 22 ľudí utrpelo zranenia, pričom bolo vidieť, ako odnášajú zranených protestujúcich aj demonštrantov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt vyzval na upokojenie situácie v Hongkongu a naliehal na úrady, aby načúvali obavám protestujúcich. Vyzval tiež hongkonskú vládu, aby „zvážila tieto kontroverzné opatrenia“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #protest #Hongkong #demonštrácia