Izraelské letectvo podniklo nálety na bunkre hnutia Hamas

Izraelské lietadlá podnikli vo štvrtok nálet na bunkre na základni palestínskeho militantného hnutia Hamas v Gaze. Išlo o odvetu za vypálenie rakety z palestínskeho územia, prvý takýto útok voči Izraelu od mája, keď v danej oblasti došlo k dva dni trvajúcej eskalácii násilia.

13.06.2019 09:20
debata (6)

Izraelské vojenské zdroje vo vyhlásení uviedli, že izraelské lietadlá útočili na podzemnú infraštruktúru na základni Hamasu na juhu pásma Gazy. Ešte predtým izraelská protiletecká obrana zneškodnila raketu vypálenú z palestínskeho územia smerom na juh Izraela.

Izrael okrem toho v stredu večer až do odvolania zakázal vstup do rybolovnej zóny vyhradenej pre palestínskych rybárov. Stalo sa tak v reakcii na to, že z palestínskeho územia boli smerom do Izraela vypustené ďalšie zápalné balóny a šarkany, ktoré po dopade na zem podpaľujú lesné porasty alebo úrodu. Hovorca izraelských hasičov informoval, že len v utorok bolo takto v Izraeli spôsobených sedem lesných požiarov.

Ako poznamenala agentúra AFP, izraelský úrad pri ministerstve obrany, ktorý koordinuje aktivity Izraela na palestínskych územiach (COGAT), predtým zredukoval palestínsku rybolovnú zónu z desiatich na šesť námorných míľ od palestínskeho pobrežia. Minulý týždeň pritom hranicu rybolovnej zóny posunul z 15 námorných míľ na desať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy