Mayovú nebude striedať žena

Bude to známa tvár kampane za brexit Boris Johnson? Bývalý šéf britskej diplomacie, ktorý pred rokom opustil vládu premiérky Theresy Mayovej, je jednoznačným favoritom na jej nástupcu. S veľkým náskokom pred inými kandidátmi vyhral vo štvrtok prvé kolo hlasovania poslancov za vládnu Konzervatívnu stranu, ktorá v najbližších týždňoch rozhodne o svojom novom šéfovi a tým aj budúcom premiérovi.

13.06.2019 14:53 , aktualizované: 18:59
Britský exminister zahraničných vecí Boris... Foto: ,
Britský exminister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (14)

Po prvom vyraďovacom kole je zatiaľ jasné, že Mayovej nástupcom bude muž. Ani jedna z dvoch uchádzačiek na tento post totiž do druhého kola nepostúpila. Z desiatky kandidátov neprešli traja. S výrazným náskokom pred ostatnými prvé kolo vyhral Johnson. „Teším sa z výhry v prvom kole, ale ešte máme pred sebou dlhú cestu,“ reagoval Johnson na twitteri po oznámení výsledku.

Komplikovaný proces voľby nového straníckeho šéfa bude pokračovať budúci týždeň druhým vyraďovacím kolom. Aj v tomto prípade bude rozhodovať 313 konzervatívnych poslancov, o ktorých priazeň sa teraz uchádza sedem kandidátov. Vyraďovací proces bude pokračovať dovtedy, kým nezostanú dvaja finalisti. O tom, kto sa napokon stane novým premiérom, rozhodne celá členská základňa korešpondenčným hlasovaním. Výsledok by mal byť známy posledný júlový týždeň.

Zdá sa však, že jeden finalista a potenciálny nástupca Mayovej je už viac-menej istý. Otázne je, kto sa v straníckych voľbách stane súperom Johnsona. Či ním bude terajší šéf diplomacie Jeremy Hunt, ktorý nepatrí k stúpencom tvrdého brexitu a po prvom hlasovaní skončil druhý, alebo minister pre životné prostredie Michael Gove, ktorý bol za brexit, ale svoj slovník v uplyných dňoch zmiernil a po hlasovaní skončil s neveľkým odstupom za Huntom.

Hoci je Johnson jasným favoritom, vyhraté ešte nemá. Neraz sa stalo, že favorit v straníckych voľbách napokon prekvapujúco neuspel. Časť konzervatívcov z proeurópskeho krídla má voči Johnsonovi zásadné výhrady pre jeho postoj k brexitu. Postoj k brexitu, ktorého termín bol už dva razy odložený pre odpor parlamentu voči vyrokovanej zmluve o brexite a spôsob riešenia krízy, je pri výbere Mayovej nástupcu kľúčový.

Johnson nateraz jednoznačne vyhlasuje, že Británia odíde z EÚ ku koncu októbra – s dohodou, ale v lepšej verzii, ako bola vyrokovaná, alebo bez nej. Pripúšťa, že brexit bez dohody by spôsobil „určité problémy“, ale podľa neho „najlepšia cesta, ako dostať dobrú dohodu, je pripraviť sa na nedohodu“. Zároveň chce EÚ nútiť, aby súhlasila s novým rokovaním, aj tým, že pozastaví vyplatenie peňazí v rámci finančného vyrovnania dohodnutého v zmluve o brexite.

Podobne ako Johnson si viacerí kandidáti myslia, že EÚ presvedčia, aby sa o zmluve ešte rokovalo. EÚ však odmieta ďalšie rokovania o zmluve, ktorá sa vyjednávala dva roky. Hlasným kritikom Johnsona je veterán v britskom parlamente Ken Clarke, ktorý patrí k proeurópskym konzervatívcom.

„Niektorí sa veľmi obávajú predstavy, že sa Johnson stane premiérom. Toto nie je televízna reality šou. Hovoríme o vláde a politike,“ vyhlásil Clarke. Pripomenul, že Johnson často mení názory. „Nemá nijakú politiku a nemyslím si, že vie, ako nás chce dostať z krízy,“ dodal Clarke, ktorý v straníckych voľbách otvorene podporoval proeurópskeho kandidáta Rorya Stewarta. Ten sa prekvapujúco dostal do druhého kola, hoci analytici mu nedávalu veľké šance.

Práve Stewart by sa podľa jeho podporovateľov mohol stať skutočným vyzývateľom Johnsona. Stewart totiž otvorene hovorí, že brexit bez dohody by bol pre Britániu katastrofou a že je nereálne vyrokovať novú zmluvu o brexite, ktorú do 31. októbra odsúhlasí EÚ aj britský parlament. Johnsona včera zároveň verejne varoval, že ak sa pokúsi o brexit bez dohody tak, že obíde parlament, poslanci ho zvrhnú.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #Theresa Mayová