Muža, ktorý šíril video zo streľby v mešitách na Novom Zélande, odsúdili na 21 mesiacov väzenia

Podnikateľa z novozélandského mesta Christchurch Philipa Arpsa, ktorý šíril video z brutálnych útokov strelca na veriacich v mešitách, odsúdili v utorok na 21 mesiacov väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

18.06.2019 07:15
Philip Neville Arps / Nový Zéland / Foto: ,
Philip Neville Arps (vľavo) počas vynesenia rozsudku v novozélandskom meste Christchurch 18. júna 2019.
debata (8)

Arps (44) sa už skôr priznal k obvineniu zo zdieľania a šírenia videa, ktoré 15. marca naživo vysielal na Facebooku strelec Brenton Tarrant, keď zabíjal 51 ľudí v dvoch mešitách v Christchurchi. Video nakrúcal kamerou pripevnenou na prilbe.

Podnikateľa Arpsa zatkli štyri dni po vyčíňaní Tarranta v mešitách, pričom išlo o najhorší masaker v novodobých dejinách Nového Zélandu.

Sudca Stephen O'Driscoll uviedol, že keď Arpsa vypočúvali pre toto video, podnikateľ ho označil za „pôsobivé“ a neprejavil voči obetiam žiaden súcit.

Sudca dodal, že Arps má tvrdé a nemilosrdné názory na moslimskú komunitu a sám sa prirovnáva k Rudolfovi Hessovi, nacistickému pohlavárovi v období vládnutia Adolfa Hitlera.

Podľa sudcu Arps poslal video 30 spolupracovníkom a takisto žiadal jednu osobu, aby vložila do videa zameriavacie kríže a „počítadlo zabitých“. U Arpsa sa našla aj táto verzia videa s vloženými zameriavacími krížmi.

„Jeho čin bol v skutočnosti zločinom z nenávisti voči moslimskej komunite,“ vyhlásil sudca O'Driscoll. Sudca dospel k názoru, že Arps „oslavoval“ smrť moslimov a iný trest než uväznenie je neprimeraný.

Arps, sám seba označujúci za belošského rasistu, bol v roku 2016 odsúdený za urážlivé správanie, pretože nechal hlavu prasaťa pri mešite Al Noor, jednej z dvoch, ktoré sa v marci stali terčom masovej streľby.

Odsúdený je majiteľom spoločnosti Beneficial Insulation, obchodujúcej s izolačným materiálom, ktorá ako logo používa symbol „čierne slnko“. Ten často využívajú neonacisti. Spoločnosť uvádza, že si účtuje 14,88 novozélan­dského dolára za meter izolácie, čo je narážka na heslo belošských rasistov a na Adolfa Hitlera.

Celá názov spoločnosti znie Beneficial Insulation Installs Guaranteed, v skratke BIIg, čo je tiež názov barakov v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.

Tarrant minulý týždeň vyhlásil, že sa necíti vinný z terorizmu, ani z vrážd 51 ľudí či z pokusu o vraždy ďalších 40. Pred súd sa má postaviť v máji na budúci rok.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odsúdenie #Christchurch #Brenton Tarrant #Philip Neville Arps