Putin debatuje s občanmi. Kedy bude lepšie? pýtajú sa mnohí

Naliehavé problémy ruskej ekonomiky a znižovanie životnej úrovne obyvateľov sú v centre každoročnej besedy prezidenta Vladimira Putina s občanmi, ktorú dnes vysielajú centrálne ruské televízne a rozhlasové kanály. Putin touto formou beseduje s občanmi od roku 2001, dvanásťkrát to bolo vo funkcii prezidenta a štyrikrát v úrade premiéra. Počet otázok sa v posledných rokoch ustálil okolo 2,5 milióna, tento rok je však podľa médií o milión nižší.

20.06.2019 12:23 , aktualizované: 16:05
debata (156)

Veľká väčšina otázok sa týka regionálnych a miestnych problémov, stavu ekonomiky, zdravotníctva, bytového hospodárstva, životného prostredia a zásobovania. Priebeh besedy, ktorá zvyčajne trvá tri až päť hodín, je v Rusku ostro sledovaný a jej scenár Kremeľ zostavuje s ohľadom na maximálne zvýšenie Putinovej prestíže.

Gubernátori, šéfovia regionálnych samospráv a riaditelia komunálnych služieb odporúčania, pripomienky a príkazy hlavy štátu podľa médií mimoriadne starostlivo sledujú. Denník Izvestija napísal, že odstraňovanie problémov v ruských regiónoch, na ktoré si občania Putinovi sťažujú, začína mnohokrát ešte skôr, než prezident na otázku sťažovateľov odpovie.

Viac ako v minulosti musí dnes Putin reagovať na otázky znepokojených občanov ohľadom päťpercentnej inflácie, nízkych rodinných rozpočtov, nedostatku pracovných príležitostí či problémov s likvidáciou komunálneho odpadu. Sťažnosti na platy učiteľov alebo zdravotníkov bežné v ruských regiónoch, kalil radostnú atmosféru prítomnosti hlavy štátu, ktorú organizátori pre Putina starostlivo pripravili. „Ľudia píšu, že život je ťažší, kedy bude lepšie?“ pýtali sa moderátori prezidenta.

Putin hovoril o „vonkajších šokoch“ typu západných sankcií, ale aj o problémoch ruského vnútorného trhu, ktoré vyvolávajú prepad reálnych príjmov obyvateľstva. Priemerný plat sa v Rusku pohybuje okolo 45 000 rubľov, mnoho ľudí ale naň nedosiahne, povedal prezident. Tendencia je podľa šéfa Kremľa priaznivá, štát rozšíri o miliardy financovania sociálnych programov. Základom je podľa prezidenta zvýšenie produktivity práce.

Putin tvrdo skritizoval Zelenského

Putin kritizoval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za neochotu rokovať priamo so separatistami, za údajné ozbrojené útoky ukrajinskej armády proti povstalcom a za pokračujúcu blokádu Donbasu. Vyhlásil, že nevidí politickú vôľu Kyjeva riešiť donbaský problém.

„Zelenskyj je talentovaný človek so zmyslom pre humor, ale to, čo teraz vidíme, je tragédia, nie komédia,“ povedal ruský prezident v komentári k mocenskej zmene v Kyjeve. Zelenskyj podľa Putina vo volebnej kampani sľúbil zastavenie bojov v Donbase, ale prestrelky naopak silnejú. Nový ukrajinský prezident sľúbil údajne odstránenie blokády povstaleckých zón, ktorá však trvá.

Putin vyčítal Zelenskému hlavne neochotu rokovať priamo so zástupcami takzvaných ľudových republík, ktoré vytvorili separatisti. „Ako chce situáciu riešiť? V moderných dejinách neexistuje príklad, kedy by sa konflikty riešili bez dialógu bojujúcich strán,“ vyhlásil ruský prezident.

„Ústretové kroky (Moskvy) nie sú problém, potrebná je však politická vôľa ukrajinského vedenia,“ odpovedal šéf Kremľa na otázku ohľadom možných kompromisov zo strany Ruska.

Problém 24 ukrajinských námorníkov, väznených v Rusku po minuloročnom incidente v Kerčskom prielive, spája Putin s celkovou výmenou Ukrajincov zadržiavaných v Rusku a Rusov väznených na Ukrajine. „Tieto problémy nemožno riešiť izolovane,“ povedal prezident.

Zlepšenie vzťahov s USA nie je podľa šéfa Kremľa na programe dňa

Použitie sily proti Iránu zo strany USA by viedlo ku katastrofe, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin.

„USA tvrdia, že nevylučujú použitie sily. Bola by to však katastrofa pre región,“ povedal šéf Kremľa počas každoročného televízneho programu s názvom „Priama linka s Vladimirom Putinom“, v ktorom odpovedá na otázky verejnosti.

Podľa agentúry AFP ruský prezident taktiež varoval, že by to „viedlo k prudkému nárastu násilia a nárastu počtu utečencov“. Následky intervencie by bolo „ťažké predpovedať“, do­dal.

Ruský prezident taktiež vyhlásil, že je pripravený na stretnutie s americkým partnerom Donaldom Trumpom, ale neočakáva okamžité zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami.

Sme pripravení na dialóg rovnako ako naši partneri," uviedol Putin. Rusko a USA musia podľa neho hovoriť najmä o otázkach kontroly zbrojenia. Poznamenal, že vzťahy medzi USA a Ruskom sa stali v USA súčasťou politického boja, čo zakrýva vyhliadky na zlepšenie vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Dodal, že hoci Trump chce zlepšiť diplomaciu s Ruskom, čelí doma silnému odporu.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin