V spore o vrty s Tureckom stojí EÚ jednoznačne na strane Cypru

Jednoznačnú podporu od kolegov z krajín Európskej únie vo štvrtok dostal cyperský prezident Nikos Anastasiadis v spore svojej krajiny s Tureckom o prieskumné vrty pri pobreží ostrova.

21.06.2019 00:00
debata (3)

Turecké aktivity označil summit EÚ v Bruseli za nelegálne. V záveroch summitu EÚ je tiež upozornenie na okamžitý negatívny dopad, ktorý majú podobné aktivity na širokú oblasť vzťahov tureckých vzťahov s Európskou úniou, vylúčené nie sú ani sankčné kroky.

Summit totiž vo štvrtok požiadal Európsku komisiu a únijných diplomatov, aby bezodkladne navrhli možné podoby reakcie, „vrátane cielených opatrení“, teda sankcií. Turecko by sa podľa prezidentov a premiérov EÚ malo teraz správať zdržanlivo, upustiť od ďalšieho postupu a rešpektovať cyperskú suverenitu.

O tvrdší postoj EÚ v spore s Ankarou sa okrem Cypru usiluje tiež Grécko. Cyperská vláda tvrdí, že Turecko nerešpektuje jej výlučnú ekonomickú zónu. Podľa Ankary majú na nerastné bohatstvo nárok Turecko aj Turci zo severnej časti ostrova. Turecký minister energetiky Fatih Dönmez oznámil, že v blízosti cyperského pobrežia začne prieskumné vrty na začiatku júla už druhá turecká loď. Prvá loď Fatih s vrtnou súpravou kotví západne od Cypru od začiatku mája a už začala s prieskumnými vrtmi pre možnú ťažbu ropy a zemného plynu.

Ankara tradične obhajuje záujmy Severocyperskej tureckej republiky, ktorá vznikla na severe ostrova v roku 1974, keď tam Turecko vyslalo vojakov v reakcii na pokus nacionalistických cyperských Grékov o prevrat. V južnej časti ostrova je medzinárodne uznávaná Cyperská republika, ktorá je od roku 2004 členom EÚ. Severocyperskú republiku uznáva len Turecko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Turecko #vrty