Vojenský zásah USA proti Iránu je stále možný, nové sankcie už realita

Americký prezident Donald Trump v sobotu vyhlásil, že naďalej zvažuje vojenský zásah proti Iránu po tom, ako tamojšie sily zostrelili americké bezposádkové lietadlo. Použitie sily je podľa neho "stále v hre", pokým nebude táto záležitosť "vyriešená", citovala jeho slová tlačová agentúra AP. Spolu s tým dnes americký prezident oznámil, že Spojené štáty zavedú v pondelok "významný" nový súbor sankcií voči Iránu.

22.06.2019 20:11 , aktualizované: 21:47
Donald Trump / USA / Foto: ,
Americký prezident Donald Trump počas stretnutia s novinármi vo Washingtone, 22. júna 2019.
debata (55)

Trump zopakoval, že zrušil vojenský úder naplánovaný na štvrtok po tom, ako sa dozvedel, že by pri ňom bolo usmrtených 150 ľudí.

„Nechcem zabiť 150 Iráncov. Nechcem zabiť 150 čohokoľvek alebo kohokoľvek, pokiaľ to nebude absolútne nevyhnutné,“ povedal prezident pred novinármi, keď odchádzal z Bieleho domu do víkendového sídla Camp David.

Trump zároveň uviedol, že „si veľmi cení“ rozhodnutie iránskych revolučných gárd nezostreliť americké špionážne lietadlo, ktoré údajne letelo popri spomínanom drone a v ktorom sa nachádzala vyše 30-členná posádka.

Zostrelenie dronu pritom označil za „pravdepodobne zámerné“, zatiaľ čo vo štvrtok podľa AP tvrdil opak.

USA uvalia v pondelok na Irán nové sankcie

„V pondelok uvaľujeme na Irán významné dodatočné sankcie,“ napísal Trump vo svojom príspevku na Twitteri. „Teším sa na ten deň, keď budú sankcie voči Iránu stiahnuté a Iránci sa stanú opäť produktívnym a prosperujúcim národom. Čím skôr, tým lepšie!“ dodal šéf Bieleho domu.

Iba niekoľko hodín predtým sa Trump vyjadril, že by mohol byť „najlepším priateľom“ Iránu, ak by sa táto krajina zriekla jadrových zbraní, doplnila AFP.

Trump ešte predtým oznámil, že počas víkendového pobytu v Camp Davide bude viesť rokovania o Iráne, na ktorý chce uvaliť „oveľa viac“ sankcií.

Dodatočné sankcie pripravuje i napriek tomu, že Irán už v súčasnosti čelí zo strany Spojených štátov „najprísnejšiemu súboru sankcií, aký len môže byť“. Americký prezident zdôraznil, že nedovolí Iránu získať jadrové zbrane.

Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Perzskom zálive Irán vo štvrtok ráno zostrelil americké bezposádkové prieskumné lietadlo.

Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #dron #Donald Trump #vojenský zásah