KĽDR nie je pripravená na jadrové odzbrojenie, tvrdia americkí tajní

Americká spravodajská komunita sa domnieva, že severokórejský vodca Kim Čong-un nie je pripravený na jadrové odzbrojenie.

25.06.2019 08:24
debata (7)

V pondelkovom rozhovore v americkej konzervatívnej televízii Fox News to vyhlásil riaditeľ americkej vojenskej rozviedky DIA Robert Ashley. Napriek rozhovorom na najvyššej úrovni medzi Washingtonom a Pchjongjangom v minulom a tomto roku zostávajú vzťahy medzi USA a KĽDR napäté.

„Stále to v spravodajskej komunite vyhodnocujeme tak, že Kim Čong-un nie je na denuklearizáciu pripravený,“ povedal Ashley.

Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trump s lídrom KĽDR, ktorého hlavnou témou bolo odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova, sa skončil vo februári vo vietnamskej metropole Hanoj predčasne a bez dohody.

Spojené štáty požadujú, aby sa Severná Kórea najprv úplne vzdala vývoja jadrových zbraní, až potom sú ochotné odvolať sankcie uvalené na KĽDR za jej jadrové a raketové zbrojné testy. Pchjongjang požaduje postupné rušenie hospodárskych sankcií výmenou za čiastkové kroky v odzbrojovacom procese.

Trump napísal Kimovi list a tento víkend v rámci cesty na summit krajín G20 v Japonsku navštívi Južnú Kóreu. Americký minister zahraničia Mike Pompeo nedávno vyjadril nádej, že list, ktorý Trump poslal severokórejskému diktátorovi, povedie k obnoveniu rozhovorov.

Dvojdňovú návštevu Južnej Kórey Trump začne v sobotu a v nedeľu by sa mal stretnúť s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Do Južnej Kórey šéf Bieleho domu priletí zo summitu G20.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #denuklearizácia Kórejského polostrova #jadrové odzbrojenie