Prečo sa Francúzsko kamaráti s Ruskom?

Len pár dní po predĺžení protiruských sankcií Európskej únie Édouard Philippe privítal na návšteve Dmitrija Medvedeva. Napriek rôznym politickým nezhodám premiéri Francúzska a Ruska dali jasne najavo, že im veľmi záleží na dialógu medzi ich štátmi. A podobne na ekonomicky výhodných vzťahoch.

26.06.2019 10:00
debata (70)
Dmitrij Medvedev. Foto: SITA/AP, Alexander Astafyev
Dmitrij Medvedev Dmitrij Medvedev.

O ústretovom postoji k Moskve sa už pred dvomi týždňami zmienil šéf Elyzejského paláca. „Európa potrebuje obnoviť základy dôvery a bezpečnosti s Ruskom a nesmie ísť výhradne cez Severoatlantickú alianciu,“ povedal Emmanuel Macron pre švajčiarsku televíziu RTS. Zároveň naznačil, že EÚ by spravila chybu, keby vývoj dospel k tomu, že Rusko sa obráti na Čínu.

Medvedeva prijal Philippe v meste Le Havre, kde predtým osem rokov pôsobil vo funkcii starostu. „Prezident Macron sa nazdáva, že kvalita dialógu a dvojstranné vzťahy získajú, ak by sme vedeli vytvoriť nový priestor na dialóg,“ citovala francúzskeho premiéra agentúra AFP po stretnutí s ruským hosťom.

Édouard Philippe. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Édouard Philippe Édouard Philippe.

Paríž, ktorý predpokladá, že sankcie nezostanú v platnosti natrvalo, má veľké ekonomické záujmy, pre ktoré sa snaží s Moskvou dobre vychádzať. Po krátkom období útlmu sa obchodná výmena v roku 2017 zvýšila viac ako o štvrtinu a dosiahla približne 13 miliárd eur. Údaj za vlaňajšok je dokonca o dve miliardy eur vyšší.

V Rusku pôsobí až 37 zo 40 hlavných francúzskych firiem. Napríklad spoločnosť Danone je tam najvýznamnejší výrobca mlieka. „Sedem z 50 najväčších zahraničných investorov v Rusku pochádza z Francúzska,“ uviedla stanica Radio France International. „Francúzsko je v Rusku hlavný zamestnávateľ zo zahraničia,“ dodala v súvislosti s rokovaním Philippa s Medvedevom.

Napriek rastúcemu objemu obchodnej výmeny Francúzsko zostáva v deficite. Vývoz z Ruska je totiž o 4,6 miliardy eur vyšší, ako je import francúzskych tovarov.Najväčšie ruské exportné položky tvoria energetické suroviny.

Francúzsko-ruská obchodná a priemyselná komora by bola najradšej, keby sa sankcie zrušili. Nielen tie zo strany EÚ, ale aj odvetné z Ruska. Podľa predsedu komory Emmanuela Quideta je oveľa ľahšie investovať a zarobiť v Rusku ako napríklad v Číne, ktorá je smutne známa rôznymi obmedzeniami vo vzťahu k podnikateľom z únie.

Parížu zjavne záleží na vyriešení konfliktu na východe Ukrajiny aj preto, že by sa jeho investorom po zrušení sankcií ešte viac otvorili dvere na ruský trh. A zároveň by sa naň vrátili tí francúzski výrobcovia, ktorí už niekoľko rokov počítajú veľké škody po zavedení ruského embarga na dovoz potravín.

Pokiaľ ide o dopad obojstranných sankcií, Moskva a Brusel sa diametrálne odlišujú v hodnotení, kto utrpel viac škôd. EÚ tvrdí, že viac na ne doplatilo Rusko. Naopak, šéf Kremľa Vladimir Putin najnovšie vyhlásil, že kým jeho krajina prišla o 50 miliárd eur, členské štáty únie stratili až 240 miliárd.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Medvedev #protiruské sankcie #Edouard Philippe