Rath pôjde za zmanipulované zákazky na sedem rokov do väzenia

Za zmanipulované zákazky Stredočeského kraja pôjde bývalý stredočeský hajtman David Rath na sedem rokov do väzenia. Právoplatne o tom dnes rozhodol pražský vrchný súd, ktorý mu zároveň uložil desaťmiliónový peňažný trest a sedemročný zákaz pôsobiť v samospráve.

26.06.2019 12:35
debata (10)

Odvolací senát znížil bývalému politikovi pôvodný trest, podľa ktorého mal za mrežami stráviť 8,5 roka. Ide o prvý právoplatný verdikt od Ráthovho zadržania v máji 2012. Rath na súd neprišiel, k rozsudku sa vyjadrí na tlačovej konferencii v Hostivici pri Prahe.

Bývalú riaditeľku nemocnice v Kladne Katarínu Kottová a jej manžela Petra poslal vrchný súd na šesť rokov do väzenia. Každý má tiež zaplatiť 15 miliónov korún a nebude smieť pôsobiť v riadiacich orgánoch spoločností. Súd trojicu uznal vinnou z ovplyvňovania tendrov na rekonštrukciu zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podľa odvolacieho senátu žiadali úplatky 26 miliónov a prijali takmer 17 miliónov korún. Sedem miliónov dali Ráthovi.

V kauze bolo okrem bývalého hajtmana obžalovaných ďalších desať ľudí. Aj niektorých z nich uznal súd vinnými. Ratha a ďalších ale oslobodil spod obžaloby z manipulácie s výberovými konaniami na vybavenie stredočeských nemocníc.

Päťročné tresty dostali od súdu podnikateľka Lucia Novanská, ktorej firma tendre pre kraj organizovala, a manažéri Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmienečné tresty uložil súd spolupracujúcej obvinenej Ivane Salačovej a stavbárovi Václavovi Kovandovi.

Pražský vrchný súd sa prípadom zaoberá druhýkrát. Rovnaký prvostupňový verdikt v roku 2016 zrušil kvôli použitiu odposluchov. Najvyšší súd však následne uviedol, že je možné ich použiť ako dôkaz.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #David Rath