Putin a Mayová sa zišli, prvýkrát od aféry okolo otravy Skripaľa

Normalizácia vzťahov Británie a Ruska nebude možná, kým Moskva neukončí svoje nezodpovedné a destabilizujúce aktivity. Podľa denníka The Guardian to uviedla britská premiérka Theresa Mayová po svojom dnešnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na okraj summitu skupiny G20 v japonskej Osake. Išlo sa o ich prvú schôdzku od minuloročnej aféry okolo otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury, ktorú Londýn pripisuje ruským tajným službám. Moskva obvinenia z tohto útoku opakovane odmietla.

28.06.2019 12:53
theresa mayová, vladimir putin Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na summite G20 v japonskej Osake.
debata (53)

Britský denník The Guardian uviedol, že Mayová a Putin si pred spoločným rokovaním potriasli rukami, ale neusmiali sa. Ďalšie podrobnosti z ich schôdzky zatiaľ médiá nezverejnili.

Vzťahy medzi Britániou a Ruskom ochladli, keď bol vlani v marci v Salisbury na juhu Anglicka otrávený nervovo paralytickou látkou novičok bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja boli niekoľko týždňov v kritickom stave, ale nakoniec sa zotavili.

Skripaľ bol agentom ruskej tajnej služby GRU a v roku 2004 bol odsúdený za spoluprácu s britskou rozviedkou. O šesť rokov neskôr sa po výmene špiónov usadil v Británii. Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Podľa premiérky Mayovej išlo o operáciu schválenú na najvyšších miestach ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave opakovane odmietla.

Otrava Skripala vyvolala diplomatickú krízu, počas ktorej si Rusko a rad západných štátov vzájomne vypovedali desiatky diplomatických pracovníkov.

Mayová pred summitom povedala, že Londýn sa bude usilovať o to, aby dvaja predstavitelia ruskej vojenskej rozviedky obvinení z podielu na útoku boli braní na zodpovednosť.

Putin v rozhovore s denníkom Financial Times pred summitom G20 opätovne zdôraznil, že Rusko nemá s otravou nič spoločné. Vyhlásil pritom, že bilaterálne vzťahy sú oveľa dôležitejšie ako „rozruch okolo špiónov, ktorí nestoja za deravý groš“.

Podľa agentúry AP sa britská premmiérka a šéf Kremľa naposledy zišli v roku 2016.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #Theresa Mayová #kauza Skripaľ