Babiš sa v Lánoch pokúsi o kompromis, konflikt so Zemanom nechce

O bližšie neurčený kompromis sa dnes večer bude český premiér Andrej Babiš (ANO) snažiť v Lánoch pri spoločnej diskusii s prezidentom Milošom Zemanom a predsedom ČSSD Jánom Hamáčkom o situácii okolo výmeny ministra kultúry. V Bruseli pred summitom EÚ, z ktorého v prípade potreby do Lán odíde predčasne, český premiér povedal, že rokovania nebude jednoduché, ale určite nechce "žiadny konflikt, žiadne žaloby".

02.07.2019 11:04
debata

Situácia okolo ministra kultúry Antonína Staňka (ČSSD) sa vyhrotila minulý týždeň, než v nedeľu vypršal termín, do ktorého ČSSD požadovala, aby bola výmena Staňka za podpredsedu ČSSD Michala Šmarda doriešená.

Zeman pritom nenaznačuje, že by sa Staňka chystal odvolať, naopak avizuje, že sa pokúsi ministra zmieriť so šéfom ČSSD a vicepremiérom Hamáčkom.

Hamáček hovoril minulý týždeň v súvislosti s krokmi prezidenta o tom, že Česko je na hrane ústavnej krízy. Na piatkovej schôdzke sa s Babišom dohodli na tom, že ČSSD počká na výsledok ďalšieho rokovania premiéra s prezidentom. Hrad potom oznámil, že v utorok prijme v Lánoch Babiša i Hamáčka.

„Ideme tam spoločne s pánom Hamáčkom, musíme to riešiť nejakým kompromisom, aj keď to nebude jednoduché,“ vyhlásil dnes v Bruseli Babiš.

Spoločne s Hamáčkom sa vraj budú snažiť presvedčiť Zemana, že vláda je založená na koaličnej zmluve a ČSSD má na nomináciu svojho človeka do nej právo. „Pán prezident má na to iný názor, iný názor na pána Staňka, tak uvidíme, či budem úspešný,“ podotkol predseda vlády.

Staněk dnes na twitteri odmietol, že by stál za súčasnou krízou. „Je naivné sa domnievať, že som to ja, kto stojí za súčasnou vládnou krízou,“ uviedol.

Napísal, že po jeho rezignácii a po tom, čo ju Zeman neprijal, „sa hracie pole presúva do rúk pána prezidenta, pána premiéra a predsedu ČSSD“. Je vraj „iluzórne“ si myslieť, že má „akúkoľvek možnosť toto dianie ovplyvniť“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Ministerstvo kultúry #Jan Hamáček