Turecký prezident Erdogan zdôraznil dôležitosť vzťahov s Čínou

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, oficiálne spojenec USA a NATO, potvrdil v utorok dôležitosť vzťahov s hlavným americkým rivalom, Čínou. Urobil tak na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas svojej návštevy v Pekingu, informovala agentúra AP.

02.07.2019 15:19
Čína / Turecko / Erdogan / Si Ťin-pching / Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí v Pekingu, 2. júla 2019.
debata (6)

Erdogan povedal Si Ťin-pchingovi, že Turecko a Čína „majú veľký potenciál, aby svoj vzťah rozvíjali“. Podľa neho môžu stavať na základe historických vzájomných obchodných vzťahov a na fakte, že obe krajiny „prispievajú k regionálnej a celosvetovej stabilite“.

Prezident Erdogan je podľa agentúry AP vnímaný ako politik, ktorý sa posúva bližšie k Rusku a Číne, napriek zmluvným spojeneckým zväzkom s USA. Erdogan navyše trvá na kúpe ruského protiraketového systému S-400, s ktorým Washington nesúhlasí.

Turecko je kľúčovým spojovacím článkom v čínskej iniciatíve tzv. Novej hodvábnej cesty v hodnote bilión dolárov, v rámci ktorej sa majú vybudovať prístavy, hlavné cesty, elektrárne a ďalšie infraštruktúrne prepojenia s Európou, Afrikou a Áziou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bilaterálne vzťahy #Recep Tayyip Erdogan #Si Ťin-pching