Trump ponúkol vojenskú parádu, aby ľudia zabudli

Amerika na Deň nezávislosti vojenské prehliadky nerobila. Až kým do Oválnej pracovne Bieleho domu nezasadol celebritný miliardár a hviezda reality šou Donald Trump. Vo štvrtok sa republikánsky populista dočkal preletov stíhačiek, príchodu obrnených vozidiel Bradley aj veľkolepého ohňostroja. Šéf Bieleho domu tiež povedal, že čoskoro bude americká vlajka na Marse. Informovala o tom agentúra AP.

05.07.2019 08:14 , aktualizované: 17:36
Trump / Deňň nezávislosti Foto: ,
Americký prezident Donald Trump v prejave pri príležitosti amerického Dňa nezávislosti vo Washingtone 4. júla 2019.
debata (85)

Pred davom pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone Trump predniesol prejav, ktorý najmä oslavoval armádu. "Naša krajina je dnes silnejšia ako kedykoľvek predtým. Je teraz najmocnejšia,“ vyhlásil americký prezident v daždivom počasí.

Trump vo svojom prejave spomenul rad amerických úspechov naprieč dejinami, vrátane pristátia na mesiaci pred 50 rokmi. „Veľmi skoro zapichneme americkú vlajku na Marse,“ povedal.

"Trump rád robí všetko, čo na neho upriami pozornosť. Je to jeho politická stratégia. Dúfa, že to bude vzrušujúce pre jeho stúpencov a že si získa podporu nových voličov. V prípade vojenskej prehliadky kopíroval iné krajiny, najmä autoritatívne režimy. Trump si myslí, že v týchto štátoch takéto podujatia tiež mobilizujú ľudí,“ uviedol pre Pravdu Robert Shapiro, politológ z Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

Podľa amerických médií si mnohí hlavní predstavitelia amerických ozbrojených síl neboli istí, či je vojenská prehliadka vo Washingtone dobrý nápad. Opoziční demokrati Trumpov nápad kritizovali. Prezident sa vraj snažil politicky privlastniť si Deň nezávislosti, čo je sviatok všetkých Američanov.

"Je očividné, že Trumpova reč na 4. júla bola súčasťou jeho kampane za znovuzvolenie. Hoci bolo trocha prekvapujúce, že sa v svojom prejave snažil byť viac-menej nadstranícky. Pre Trumpa však dáva zmysel, aby používal vlastenecký odkaz jednoty. Môže len dúfať, že ľudia zabudnú na to, čo robí.

Na nehumánne kroky proti utečencom a migrantom, na jeho pohŕdanie slobodnými médiami a na jeho rozsiahlu agendu deregulácií, ktorá škodí verejnému zdraviu. Nemyslím, si že ľudia naozaj zabudnú, je však na demokratoch, aby voličov presvedčili, že môžu Trumpa nahradiť,“ uviedol pre Pravdu politológ Michael Kraft z Wisconsinskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mars #Deň nezávislosti #Donald Trump