Okolie Notre-Dame zostáva kvôli znečisteniu olovom naďalej uzavreté

Okolie parížskej katedrály Notre-Dame, ktorú v polovici apríla zničil požiar, zostane kvôli vysokej miere znečistenia olovom naďalej uzavreté. Dnes o tom informovali zdravotnícke úrady v Paríži. Priestor má byť znovu vyčistený, uviedla agentúra DPA. Olovo bolo obsiahnuté hlavne v strešnej konštrukcii a v krytine veže. Pri požiari sa roztavilo a znečistilo okolie.

05.07.2019 17:09
debata (1)

Úrady tvrdia, že hodnoty znečistenia olovom v bytoch v blízkosti katedrály sú pod zákonom stanovenými limitmi. Meranie na verejných miestach občas vykazovali nadlimitné hodnoty. Nie je ale jasné, nakoľko to súvisí s požiarom katedrály. Do budúcnosti sa chystajú ďalšie testy.

Investigatívny internetový portál Mediapart v uplynulých dňoch napísal, že hodnoty znečistenia olovom v okolí katedrály presahujú 400 až 800-krát povolené normy. Mestu portál vytkol, že výsledky meraní zamlčiva. Zdravotnícky úrad ale tvrdí, že od ničivého požiaru s verejnosťou „komunikuje transparentne“.

Agentúra DPA pripomína, že otrava olovom môže mať pre ľudí, najmä deti, závažné zdravotné následky. Tento kov poškodzuje centrálnu nervovú sústavu, môže tiež poškodzovať obličky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Notre-Dame #olovo